Utorak 26.07.2016.
00:11
D. Lukić - Vesti

Drama "Velikog raskida"

Reuters
Rasprava u parlamentu: Tereza Mej govori poslanicima

U Donjem domu Parlamenta, Mej ima tanku većinu od 16 poslanika i svesna je da joj "evropejci" spremaju pobunu onog momenta kada bi pokazala nameru da se nagodi sa briselskom birokratijom o nekoj vrsti "norveškog modela" - da trampi slobodu imigracije u Ujedinjeno Kraljevstvo, za slobodu pristupa Britanije Zajedničkom tržištu posle raskida.

Strah od Bugara i Rumuna

Londonski "Gardijan" piše da bi nekontrolisano otvaranje vrata imigrantima iz EU (posebno za masovni dolazak Bugara i Rumuna) u Britaniju, bilo već na sledećim izborima "katastrofa" za konzervativce gospođe Mej i da bi to imalo razorne (dugoročne) posledice na ionako poljuljano jedinstvo u Konzervativnoj partiji, posle odlaska Kamerona koji je pokušao pred referendum da koketira sa Briselom - i izgubio vlast.

Tereza Mej je sada i pre nego što su krenuli pregovori sa Briselom, suočena sa dilemom da li da se opredeli za Bregzit koji bi pogodovao londonskim bankarima u Sitiju, ili pak za onaj Bregzit za koji su glasali britanski birači na referendumu - dakle, "odlazak znači odlazak".

Izbor joj uskoro predstoji i neće moći da ga izbegne.

Suma sumarum, pregovarački proces o novim odnosima ove Britanije (izvan EU) sa ostatkom Unije, London će da vodi sa željom da utanači neki "paket Bregzita" koji bi dozvolio ulazak u Britaniju samo "izvesnom profilu" evropskih imigranata - po britanskom izboru i potrebi za radnom snagom. Ugovor bi, pored toga, sadržavao i neke "zaštitne klauzule" za londonski Siti.

Đavo se krije u detaljima

Sve je to, dok ne počne brakorazvodna parnica, fluidno i u sferi političke kombinatorike - "puno đavola se krije u detaljima". A sve će krenuti da se raspakuje kada uskoro London i zvanično obavesti Brisel da poteže taj famozni Član 50 Lisabonskog ugovora koji definiše proceduru izlaska jedne članice iz EU.

Na Temzi je za sada saglasje da će cela saga o mandatu Tereze Mej na kormilu Britanije da se odigrava između milijardi londonskog Sitija i interesa antiimigracionog lobija na Ostrvu.
Ako je suditi po škrtim informacijama koje izlaze iz odaja Vajthola,Tereza Mej je više pristalica Bregzita koji kontroliše britanske granice, nego Bregzita slobodnog kretanja ljudi, roba i novca za šta su velike banke i Siti.

Narogušeni Belfast

Tereza Mej je upravo posetila Severnu Irsku (gde je 56 odsto birača glasalo za ostanak u EU) da bi tamo razgovarala o posledicama referenduma i o tome šta će Bregzit značiti za granicu te pokrajine sa Irskom. Koalicija tamošnjih političara i boraca za ljudska prava zapretila je zakonskim osporavanjem bilo kakvog poteza britanske vlade u cilju izlaska iz EU, ukoliko mirovni proces Severne Irske ne bude zaštićen.

2019 © - Vesti online