Ponedeljak 25.07.2016.
10:40
Vestionline

"Verajzon" kupuje "Jahu" za 5 milijardi dolara!

Reuters
Posrtanje nekadašnjeg giganta

Očekuje se da će dogovor formalno biti objavljen u ponedeljak kasnije popodne, pre otvaranja tržišta kapitala u SAD. Time će se okončati višemesečna nesigurnost o sudbini "Jahua", pošto je ova kompanija najavila plan promene strategije u februaru ove godine. 

"Verajzon", čija tržišna kapitalizacija iznosi 228 milijardi dolara, istakao se kao najozbiljniji kandidat za kupca "Jahua" od kako je nadmetanje počelo u aprilu. 

Dogovorena cena za kupovinu "Jahua" od 4,8 milijardi dolara daleko je od nekadašnje vrednosti te kompanije koja je dostizala i 125 milijardi dolara. "Jahu" je već dugo pod pritiskom akcionara koji su nezadovoljni padom prihoda u poslednjih osam godina, a u februaru je najavila da traži "stratešku alternativu" za osnovni internet biznis. 

"Jahu" je u poslednjih nekoliko godina zapao u probleme pod pritiskom konkurencije, a mnogi analitičari smatraju da je kompanija postala nerelevantna u mnogim ključnim tržišnim segmentima. 

Direktorka "Jahua" Marisa Majer, koja je došla na funkciju 2012. godine, nije postigla mnogo u pogledu obnavljanja profitabilnosti firme, a kompanija je nedavno saopštila da je pretrpela gubitak od čak 440 miliona dolara u drugom kvartalu. 

2024 © - Vesti online