Petak 22.07.2016.
17:43
Vestionline, Sputniknews.com

"Na Kosovu najmanje pet kampova za obuku boraca ID"

Vesti
Budući terorirsti uče arpaski i izučavaju Kuran (Foto: Ilustracija)

Najveći kampovi smešteni su u oblastima u okolini Uroševca i Ðakovice, kao i okrugu Dečani, rekao je taj izvor za Sputnjik i dodao da su slični kampovi primećeni u okolini Prizrena i Peći.

Prema pomenutom izvoru, u redovima Islamske države trenutno je 314 kosovskih Albanaca koji se bore u Iraku i Siriji, a među njima je 38 žena.

Kada je reč o regrutovanju i obuci, kako objašnjava izvor, budućim teroristima ID se najpre "ispira mozak", uče arapski i izučavaju Kuran, što je praćeno takozvanom praktičnom obukom za borbu koju sprovode bivši članovi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)" učeći ih, između ostalog, gerilskoj borbi i rukovanju oružjem.

Izvor Sputnjika je takođe upozorio na moguće širenje takvih kampova na Makedoniju i Bosnu, gde je, kako se navodi, tokom ratova devedesetih stiglo oko 800 džihadista.

Centar za istraživanje pitanja zapadnog Balkana (Western Balkans Security Išues) je, kako se podseća, još 2013. godine u svojim izveštajima upozoravao da se na teritoriji Kosova i Albanije nalaze kampovi za obuku terorista IS, a kosovske vlasti su to priznale godinu dana kasnije.

2024 © - Vesti online