Petak 22.07.2016.
09:40
Vestionline

"Potrošićemo svaki ruski dolar"

Tanjug
Rokovi će biti ispoštovani: Zorana Mihajlović

Ministarka u tehničkoj vladi navodi da će srpsko i rusko ministarstvo finansija pregovarati o zajmu vrednom 800 miliona dolara.

Ona je, u intervjuu za "Politiku", tim rečima odgovorila na pitanje da li je za Srbiju reputacioni rizik ako i posle produžetka roka ne bude bila u stanju da potroši odobrena sredstva.

- Ne postoji nijedan razlog da se ne ispoštuju rokovi. O ruskom kreditu pregovaralo se od 2008. i nijedan jedini dolar nije povučen do dolaska ove vlade 2013. - kaže ona.

- Prošle godine obnovili smo 120 od ukupno 3.000 kilometara pruge a ove godine još 170 - rekla je ministarka Mihajlović i dodala da to nije dovoljno, ali ćemo gledati da modernizujemo sve strateške pravce.

Ona je istakla da nema više deonica pruga na kojima se vozovi kreću brzinom od 10 km na sat, mada ima onih na kojima se kreću 30 do 40 km na sat.

Upitana zašto ruska železnica ne može da izgradi do kraja 2017. stotinak kilometara pruge, a u Sibiru su izgradili na hiljade kilometara, ministarka je rekla:

- Toliko vremena treba da na pruzi Stara Pazova-Novi Sad bude izgrađen tunel od 2,2 km i vijadukt dug gotovo šest kilometara. Zato ova deonica košta 338 miliona dolara. Niko nije rekao da je to krivica ruske železnice, već da ne može u jednoj godini da nadoknadi sve što pre toga nije urađeno. Zbog toga je prirodno da se taj kredit produži - dodala je ona.

2024 © - Vesti online