Četvrtak 21.07.2016.
18:46
sputniknews.com, Vestionline

"Turski pilot sam doneo odluku o obaranju ruskog Su-24"

Reuters
Ruski Su-24 i turski lovac F-16

Ovaj poslanik parlamenta Turske istakao je da je situacija sa oborenim ruskim avionom predstavljala nesigurnost za njegovu zemlju.

- Naravno da su narušavanje vazdušnog prostora tokom 17 sekundi i ponavljanje takvih narušavanja nedopustivi, ali ostavimo to po strani. Odluka da se avion obori doneta je u vazduhu. Takve odluke donosi pilot i on se rukovodi pravilima primene sile. Međutim, on može sebi da priušti mogućnost da ne obori avion koji je narušio vazdušni prostor na kratko vreme i koji namerava da ga napusti - rekao je Aktaj.

- Obaranje ruskog aviona, koji je, kao što je bilo jasno, već napuštao vazdušni prostor, veoma je upitno. Turska je štitila dejstva svog pilota da ne bi dovodila u pitanje naša pravila primene sile. Kao krajnji rezultat Turska i Rusija rešile su problem između sebe, hvala Bogu. Ako se izveštaji o hvatanju pilota koji su oborili Su-24 potvrde, to će doprineti boljem odnosu između Rusije i Turske i stimulisati postojeće sporazume između država - zaključio je turski poslanik.

2024 © - Vesti online