Ponedeljak 07.06.2010.
12:24
Srna

Arnaut slao lažne svedoke u Hag

Razotkriveno montiranje svedoka: Boriša Arnaut

Arnaut je kao savetnik u MIP-u BiH 28. juna 1996. godine uputio šifrovano naređenje ambasadi u Zagrebu da se Bošnjaku Sulji Huremu izda lažni pasoš sa srpskim imenom Marko Nikolić za potrebe svedočenja u Hagu.

"U toku dana u vaše predstavništvo u Zagrebu javiće se Hurem Suljo, rođen 2. 4.1941.godine, kojem je kao svedoku pred Međunarodnim sudom u Hagu, u cilju njegove zaštite, potrebno izdati putnu ispravu na ime Nikolić Marko", navodi se u presretnutoj šifrovanoj poruci.

U dopisu se napominje i da administracija Međunarodnog suda u Hagu obezbedila potrebne vize za njegovo putovanje u Holandiju.

Službenik Ambasade BiH u Zagrebu, koji je primio ovu naredbu, je Bošnjak koji još sada radi u MIP-u BiH u Sarajevu, a njegov identitet poznat je Agenciji Srna.

Boriša Arnaut je od ranije u medijima navođen kao odgovoran za izdavanje lažnih pasoša uglavnom mudžahedinima koji su nakon rata trebali da napuste BiH, među kojima je i najpoznatiji mudžahedinski vođa iz Bočinje Al Husin Imad, zvani Abu Hamza.

Porodica vezana za Harisa Silajdžića: Damir Arnaut

Arnautov sin Damir Arnaut je savetnik lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića koji je trenutno predsedavajući Predsedništva BiH a imenovan je za ambasadora BiH u Australiji.

Medijima je poznat po odbrani bošnjačkog ratnog lidera Ejupa Ganića koji se tereti za ratne zločine u Sarajevu 1992. godine i trenutno se pred sudom u Londonu, gde je uhapšen u martu, vodi proces za njegovo izručenje Srbiji.

Cela porodica Arnaut vezana je za Silajdžića i njegovu stranku.

Damirova supruga Sanja Bagarić je savetnik za medije u Silajdžićevom kabinetu, a majka Mirsada, Borišina supruga, savetnik je u Ambasadi BiH u Vašingtonu.

2024 © - Vesti online