Četvrtak 21.07.2016.
08:11
Đ. Barović - Vesti

Zločince čuvaju do izbora

A. Čukić
Predizborna kampanja: Toma Fila

Politički analitičar Davor Đenero navodi argument većine udruženja ratnih veterana Hrvatske da će Srbija ulaskom u EU moći da izdaje obavezujuće naloge za hapšenje i izručenje državljana drugih članica.

- Sporno je što Srbija svoju jurisdikciju proteže na zločine koji se nisu dogodili na njenoj teritoriji, a počinioci i žrtve nisu njeni državljani. Ali, hrvatska diplomatija pogrešno je pristupila ovom pitanju, jer je najveća žrtva načina na koji Srbija interpretira ratne zločine i sprovodi "regionalnu nadležnost" BiH. Otuda politički kompromis, kojeg su postigli komesar Johanes Han i hrvatski ministar Miro Kovač nije dobar zato što rešava samo pitanje zaštite hrvatskih državljana, a ne i BiH - kaže Đenero.

Advokat Toma Fila podseća da je beogradski Sud za ratne zločine do sada uglavnom procesuirao Srbe, a da se Hrvatska buni zbog odrednica zakona koje postoje i u toj zemlji.

- Suštinski, tu nema pravnih problema, već isključivo unutrašnjih političkih poriva hrvatskih stranaka koje su uveliko u predizbornoj kampanji. Svima je jasno da će pobediti partija sa jačom nacionalnom i antisrpskom retorikom, pa u tom svetlu treba posmatrati i razne rokove koji su navodno postavljeni pred Srbiju. Te rokove i uslove je postavila tehnička Vlada Hrvatske, a kada se izbori završe, promeniće se i retorika zvaničnog Zagreba - smatra Fila koji odbacuje tvrdnju da će se zbog ovog zakona, na udaru srpskog pravosuđa naći najmanje 300 nekadašnjih pripadnika hrvatske vojske i policije.

Šeks uplašen

Funkcioner HDZ i bivši predsednik Sabora Vladimir Šeks veruje da protiv njega i dalje postoji optužnica u Srbiji. - Izložio bih se velikom riziku, kao i mnogi drugi, ako bih došao na dohvat pravosudnih organa Srbije - navodi Šeks.
Hrvatski mediji manipulišu o navodno 300 tajnih optužnica Srbije. Najveći deo tih imena Hrvatska je zapravo dobila 2011. zajedno s optužnicom protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa i još 81 osobe. Svi su optuženi za genocid i ratne zločine nad 19 vukovarskih Srba. Sabor je potom doneo zakon po kome se suspenduju sve optužnice nekadašnjih vojnih sudova JNA.

- Ukoliko izuzmemo slučaj Čede Marića koji je izručen Hrvatskoj, u Sudu za ratne zločine je suđeno isključivo Srbima, a na osnovu tog zakona jedino je bilo moguće procesuirati odgovorne za zločine u Vukovaru, Srebrenici i drugim mestima. Međutim, interesantno je zbog čega Hrvatska do sada nije izražavala protest zbog procesuiranja svojih državljana Srba pred ovim sudom - kaže Fila.

Davor Đenero odgovara da je takva situacija nastala zbog toga što Hrvatska želi da se svi procesi za ratne zločine vode na njenoj teritoriji, a Srbija ne izručuje svoje državljane.

- Kad Srbija pristupi EU na osnovu u Zagrebu izdatog evropskog naloga za hapšenje, ti osumnjičeni biti transferovani pred hrvatske sudove - tvrdi Đenero.


 

2024 © - Vesti online