Četvrtak 21.07.2016.
04:14
D. Dekić - Vesti

A od mame svadba u muzeju!

A. Čukić
Najstariji na Balkanu: Etnografski muzej u Beogradu

Bivši direktor Muzeja Miroslav Tasić optužuje direktorku za bahatost, privatizaciju javnog dobra i brojne finansijske nepravilnosti. Menkovićeva tvrdi da je cela priča "gnusna laž", a začuđena je sadašnjom medijskom bukom, pošto se njen sin oženio pre više od godinu dana.

Tasić kaže da je svadba među eksponatima u najstarijem muzeju na Balkanu koji srpsku kulturnu baštinu čuva 112 godina, samo vrh ledenog brega. Ističe i da je imenovanje direktorke bilo plod loše kadrovske politike ministra kulture Ivana Tasovca koji sada pere ruke od nje.

- Ona je osoba koja ni prema kom osnovu ne zaslužuje da vodi muzej, jer su pre imenovanja direktor, njegov zamenik i pet načelnika konstatovali da u dužem periodu nije izvršavala stručne obaveze, a nije imala ni iskustvo na rukovodećem položaju - pojašnjava naš sagovornik.

Sindikalna nameštaljka?

Direktorka Muzeja ističe da nije mogla da pretpostavi kako će fotografije godinu kasnije biti zloupotrebljene na brutalan način.
- Ako su tačne tvrdnje da su članovi sindikata Nezavisnost iz reda zaposlenih u Muzeju, poslali cirkularno pismo i nezakonito preuzete fotografije na više od stotinak adresa, među kojima i medijima, jasno je da nije reč o zaštiti Etnografskog muzeja i kulturnih dobara, već o nečemu sasvim drugom - navela je Menkovićeva.

Tasić, kome je kao direktoru Muzeja uručen otkaz sa obrazloženjem da je kasnio na posao, dobio je sudski spor, ali se Muzej žalio na tu odluku. Kaže nije se vratio, jer je u međuvremenu stekao uslov za penziju.

Menkovićeva ne spori da je 2015. u Muzeju po prijavi bio budžetski inspektor, ali tvrdi za "Vesti" da do nje nikakav prekršajni zahtev nije stigao. Objasnila je i da se njen sin nije venčao u Muzeju već u restoranu Jezero 27. juna 2015, a mesec kasnije u crkvi Sv. Luke.

- Kao i svi mladenci, napravili su set venčanih fotografija u Studentskom parku pored Muzeja, pa sa grupom prijatelja poželeli da se slikaju i u muzeju kao izraz poštovanja prema onome što prepoznaju kao deo svog kulturnog identiteta - saopštila je direktorka, ističući da je u delu gde su se fotografisali to mogao da učini svako od posetilaca izložbe.

Brava za čelnicu

Srpske duhovitosti ne manjka, pa su u brojnim komentarima na društvenim mrežama neki od građana pitali direktorku gde je raspalila roštilj, a drugi se zahvalili Bogu što Narodni muzej ne radi godinama, pa su eksponati zaštićeni od svadbarskih proslava.
Inače, u Muzeju su, prema našim saznanjima već duže poremećeni međuljudski odnosi, a naši izvori kažu da su kulminirali kada su neki od zaposlenih zaključali direktorku u njenoj kancelariji.

Ministar kulture Ivan Tasovac poručio je da će ispitati sve navode vezane za ovaj slučaj.
- Nijedan rukovodilac nijednog Muzeja nema pravo da organizuje privatne zabave i urušava ugled institucije i celog sistema. Ako se medijski navodi ispostave kao tačni, direktorka će snositi posledice - rekao je ministar.

2024 © - Vesti online