Sreda 20.07.2016.
14:28
Đ. Barović - Vesti

"Hag pristrasan, već osudili Mladića"

Reuters
Hag već osudio Mladića

Istovremeno, Mladićevi advokati su još jednom zatražili izuzeće predsedavajućeg sudskog veća Alfonsa Orija, kao i sudija Kristofera Flaga.

U ukupno tri podneska, objašnjava se da je odbrana u više navrata pokretala pitanje prava na pravično suđenje, ali da je ovaj proces izgubio svaku mogućnost da se završi na objektivan način zato što se došlo u situaciju da će o krivici generala Mladića odlučivati svi oni koji su se u ranijim procesima u Hagu već decidno izjasnili da je kriv.

- Ratku Mladiću je bukvalno već presuđeno, a da mi još nismo ni završili sa dokaznim postupkom odbrane i to je nezabeleženo u istoriji pravosuđa. Nemoguće je očekivati bilo kakvu drugu od osuđujuće presude u situaciji kada se dvoje od troje sudija u prvostepenom postupku, u ranijim procesima već izjasnilo da je general Mladić kriv. Ništa bolja situacija nije ni u situaciji kada ovaj predmet dođe pred Žalbeno veće. Pa o Mladićevoj sudbini i eventualno manjoj kazni treba da se izjasne upravo one sudije koje su ga u svojim ranijim presudama već osudile, a da on tada još faktički nije ni bio u Hagu - objašnjava za "Vesti" njegov glavni advokat Branko Lukić.

Mladićevi advokati su od Haškog tribunala takođe zatražili da se utvrdi koliko je tačno zaposlenih u Tužilaštvu, ali i u drugim segmentima Tribunala, koji su prethodno bili aktivni u procesu protiv Karadžića ili procesima protiv ranije već presuđenih Srba iz Bosne.

Branko Lukić kaže da je veoma važno ustanoviti o kom broju je reč zato što će se jasno videti da je mahom reč o ljudima koji već imaju jasno opredeljenje o krivici Mladića.

- Nisam optimista da će ovaj naš zahtev biti usvojen, ali je jako bitno da međunarodna javnost, posebno stručna, sagleda sve aspekte ovog procesa koji na papiru ima oznaku "fer i korektnog", a u praksi je daleko od toga. Želimo da pokažemo da general Mladić pred Haškim tribunalom ne može imati fer presudu, a ukoliko je nekome zaista bitno da se utvrdi prava istina, onda je potrebno novo suđenje, pred drugim, nepristrasnim sudom - zaključuje Lukić.

2024 © - Vesti online