Sreda 20.07.2016.
13:52
Vestionline

"U toku sandžaklizacija severa Crne Gore"

wikipedia.org/Anicic
Sve veća vehabizacija severa Crne Gore

- Ni za jednu od tih "institucija", niti je tražen, niti je dobijen bilo kakav zvaničan dokumenat, odobrenje ili dozvola - navodi "Pobjeda".

Prema navodima lista, na delu je "sandžaklizacija" tog dela države, što, kako se objašnjava, podrazumeva i "sve otvorenije pokušaje radikalizovanja odnosa unutar populacije muslimanske veroispovesti, unošenje razdora u narod, na kraju, i obezvređivanje referendumske odluke za koju se izjasnilo više od 95 odsto ovdašnjih Bošnjaka, odnosno muslimana". 

List je naveo i da su na udaru, pored Islamske zajednice i sve političke stranke i partije, pa i deo nevladinih organizacija koje pretežno čine građani islamske veroispovesti. 

- Taj deo Crne Gore, takođe, posećuje sve veći broj misioanara Kurana, drže se predavanja i seminari. U Rožajama postoji ženska medresa, kao provokativan odgovor na svojevrsnu reformu verskog obrazovnog sistema. I sve to apsolutno izvan i nasuprot obrazovnog i vaspitnog sistema Islamske zajednice u Crnoj Gori, njenih organa, ali i ustanova i institucija i bez obzira na sporazum IZ i crnogorske države - piše list. 

Navedeno je i da nije beznačajan broj zvaničnika i uglednika koji te i slične pojave smatraju poželjnim bogatstvom različitosti, pa i svedočanstvom demokratičnosti mlade crnogorske države. 

- Novopazarski inspiratori procesa 'sandžaklizacije' koju je doskoro predvodio bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić, našli su u rožajskom hafizu Abdurahmanu efendiji Kujeviću veoma pouzdanog 'izaslanika' za Crnu Goru, a u bivšem potpredsedniku Bošnjačke stranke Hazbiji Kalaču, revnosnog izvršitelja političkih zadataka - navela je "Pobjeda".

2019 © - Vesti online