Ponedeljak 07.06.2010.
09:36
Srna

Đelić: Ne prihvatamo uslovljavanje "EU ili Kosmet"

"Srbija nikada neće direktno ili indirektno priznati nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Đelić, komentarišući izjavu ambasadora Velike Britanije Stivena Vordsvorta da Kosovo i put Srbije ka EU više nisu na odvojenim kolosecima.


Kada je reč o upitniku EU za Srbiju, Đelić kaže da će Srbija na sva pitanja, pa i ona koja se tiču teritorije i stanovništva, odgovarati u skladu sa Ustavom države i, tamo gde se on primenjuje, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.


"Srbija prihvata ovu rezoluciju, jer je u skladu sa našom politikom oko Kosova i Metohije", rekao je Đelić za beogradske "Večernje novosti".


Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort rekao je da je srpskim zvaničnicima više puta rečeno da insistiranje na novim pregovorima o statusu Kosova ne bi bilo dobra ideja.


"Niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova, jer bi se suviše vremena uzalud izgubilo, a došlo bi i do destabilizacije regiona", rekao je Vordsvort, navodeći da Srbiji nije potreban novi "kosovski sukob".

2024 © - Vesti online