Sreda 20.07.2016.
13:09
Vestionline

Ustaše u Nemačkoj dobile novo značenje, evo koje

Tanjug/AP
Ustaše dobile novo značenje u Nenačkoj

U dijasporskoj Humanitarnoj organizaciji "28. jun" kažu da je do promene došlo nedelju dana nakon što je ova organizacija zatražila od "Dudena" promenu definicije.

U onlajn izdanju ovog nemačkog rečnika sada se navodi da su "ustaše" pripadnici hrvatske fašističke organizacije čiji je glavni cilj tokom njenog postojanja (1941-1945) bila secesija od Jugoslavije i etnička homogenizacija Hrvatske, i da su tokom okupacije počinili su masovna ubistva Srba, Jevreja i Roma.

- Onlajn izdanje rečnika je već promenjeno i sada sadrži novu definiciju. Dobili smo mejl od "Dudena" gde su nam rekli da će u njihovim budućim, štampanim izdanjima, takođe biti nova definicija. Dodatno, "Duden" se izvinio svima koji su osetili ratne zločine ustaškog režima za vreme Drugog svetskog rata i njihovog terorizma između sedamdesetih i devedesetih godina prošlog veka - navode iz te dijasporske organizacije.

Organizacija "28. jun" navodi da su pomoć u ovom poduhvatu imali od srpske ambasade u Nemačkoj i Kancelariji za saradnju sa dijasporom.

Humanitarna organizacija "28. jun" vodila je i globalnu kampanju #NoKosovoUnesco.

2024 © - Vesti online