Sreda 20.07.2016.
12:49
Vestionline

"Religijska mobilizacija u Turskoj, na ulicama džihadisti"

Reuters
Među Erdoganovim pristalicama ima džihadista

- Snage koje je Erdogan izveo na ulice nisu snage liberalizma i demokratije, to nisu čak ni obične konzervativne pristalice vladajuće stranke. To su islamisti, čak i džihadisti, i oni su okupirali ulice - tvrdi Kagaptaj.

Sve je počelo kada je Erdogan poslao poruku građanima na društvenim mrežama da izađu na ulice i da se bore za demokratiju. U isto vreme, državna kancelarija koja kontroliše sve džamije zatražila je od svih imama u zemlji da na molitvama pozovu ljude da izađu na ulice i pruže podršku turskim vlastima. 

- Radilo se o religijskoj mobilizaciji kakva nije viđena u Turskoj od kraja Osmanskog carstva - već 100 godina - tvrdi Kagaptaj.

Ta mobilizacija izvela je na ulice islamiste i džihadiste koji se još nisu vratili svojim kućama, prenose analitički portali. U Turskoj se iz dana u dan nastavljaju okupljanja i upućuju brojni pozivi na molitvu, čime se odbrana Erdogana pretvorila u političko-religijsku obavezu. 

- To je najdramatičniji aspekt propalog puča, to je ozbiljnije čak i od samog puča - stvoren je religijsko-politički pokret na ulicama. Taj pokret dobija na snazi jer ga Erdogan hrani", upozorava Suner i napominje: 

- Moguće je da će doći i do nečega što u Turskoj nije zabeleženo ceo vek, a to je da se religijski anti-puč na ulicama pretvori u islamističku kontrarevoluciju.

Oni koji ne podržavaju Erdogana i nisu islamisti ili džihadisti zabrinuti su i ne izlaze iz kuća, i oni su šokirani razvojem događaja. 

- Kada opozicija organizuje svoje redove i izađe na ulice doći će do novih nemira. Već su zabeleženi slučajevi da islamisti zlostavljaju građane koji ne podržavaju Erdogana - upozorava Kagaptaj.

2024 © - Vesti online