Neočekivana radost za Antoniće i Iliće

Đ. Janković
Osmeh sve kaže: Dragoljub Babić sa Natašom i Maricom Ilić

Takva je bila sudbina porodice Slobodana Bobana Antonića iz Ulice Jovana Cvijića u Banji Koviljači koja se još uvek nije oporavila od pretrpljene štete, a voda je posetila i razorila i domaćinstvo Pere i Marice Ilić. Iako su već odavno digli ruke od naplate štete, ovih dana ih je obradovao zemljak Dragoljub Babić, član Srpskog kulturnog društva Sloga iz Manhajma u Nemačkoj, koji im je doneo novčanu pomoć za kupovinu neophodnih stvari u kući. Nisu mogli da veruju ni ušima, a ni očima, da je neko iz belog sveta prešao njihov prag sa tako lepom vešću i plemenitom namerom.

Krevet, regal i radni sto 

Član Sloge iz Manhajma, Dragoljub Babić, obradovao je i višečlanu porodicu Ilić kojima je kupljen novi krevet, regal i radni sto, ukupne vrednosti od 55.890 dinara, tako da su, prema dogovoru, sami doplatili razliku od oko 2.000 dinara iznad vrednosti od 440 evra. "Hvala Bogu i hvala dobrim ljudima da se i nas neko setio, utoliko nam je ovaj poklon zemljaka iz dijaspore još draži", poručili su Ilići, još u neverici da se to zaista i njima posrećilo.

- Došli smo u Banju Koviljaču da pomognemo još nekome zahvaljujući Humanitarnom mostu Frankfurtskih "Vesti". Nažalost, u Srbiji postoji puno porodica kojima je pomoć potrebna, ali je ovo akcija iz 2014. koja je samo za poplavljene i preostalo je još nepodeljenih sredstava u iznosu od 880 evra. Sada je to namenjeno onima koji još uvek nisu uspeli da se potpuno oporave i potrebno im je nešto od pokućstva, bele tehnike, ili nameštaja, uništenih u ovoj katastrofalnoj poplavi. Teško je sada utvrditi kome je i koliko voda odnela pre dve godine, a i posle, ali uprkos tome želimo da pomognemo. Porodica Antonić je zajednički razmotrila šta im je ovog časa najpotrebnije i zajednički su odlučili da je to - nameštaj. Tačno 15. jula na njihovu kućnu adresu stigla im je ugaona garnitura, stočić, vitrina za tv i tabure, ukupno vredni 53.700 dinara, odnosno oko 440 evra. Za toliko isto novca kupljen je neophodan nameštaj i porodici Ilić koja ima tri kćerke, dve studentkinje i jednu učenicu petog razreda osnovne škole - ističe humanitarac Dragoljub Babić, rodom iz Kostajnice u Republici Srpskoj, kome nije prvi put da učestvuje u humanim misijama.

Pod vodom - dva puta

Sedmočlanu porodicu Antonić je poplava pogodila u maju 2014. godine. Još nisu bili ni zalečili rane, a samo dva meseca kasnije, ponovo su "plivali" u vodi. Tragovi dokle je voda bila još su vidljivi na fasadi i unutrašnjim zidovima, a u podrumu još ima stvari izvađenih iz bujice, koje su sada potpuno neupotrebljive. Ipak, čuvaju ih za "ne daj Bože...". Miris vlage još nisu isterali iz kuće... I uvek su u stresu čim čuju lošu meteorološku prognozu, zagledaju u nebo, i sa strepnjom kažu u sebi: "Neće valjda i treći put!".

- Voda je bila iznad ograde, a čamcima su nam donosili hranu. Stvari iz majske poplave smo sklonili u podrum i garažu da se suše. U kući je bilo toliko vode da su podovi, tepisi i stvari bili oštećeni. Onda se u avgustu nova dogodila poplava i sve se ponovo našlo pod vodom. Imali smo sreću što nam komšije rade u inostranstvu pa smo od njih uzeli stvari koje su oni odbacili, a nama su dobrodošle tako da smo se nekako pokrpili. Dobili smo neke dvosede i krevet, ali su svi bili u poplavi, što se još vidi, i uspeli malo srediti podove i zidove. Dobili smo polovan frižider i zamrzivač na kojima se motori uopšte ne gase i ne znam dokle će izdržati. Zahvalni smo za ovu pomoć Sloge i mnogo nam znači - poručuje Slobodan koji pod istim krovom ima dva sina, snaju i dvoje unučića, dok supruga Snežana kaže da u nevoljama veliku utehu daje pomoć ljudi kao što su Babić i SKD Sloga iz Manhajma.

Pomoć na ruke

Sloga iz Manhajma, koja postoji već više od 24 godine, započela je humanitarnu akciju pomoći poplavljenima u Srbiji i Republici Srpskoj na prvu vest o katastrofalnoj poplavi 2014, ali ovih dana je i završila. Posle prvih pošiljki za ugroženo stanovništvo Srbije i Srpske, druga novčana pomoć stigla je uoči u decembru 2015, uoči same Nove godine, kada je između nekoliko porodica podeljeno nepunih 2.000 evra za nabavku peći, bele tehnike i nameštaja. Poslednji iznos iz klupske kase od 880 evra uručen je takođe žrtvama poplava - na licu mesta. "Vesti" se zahvaljuju članovima Sloge na pomoći stanovništvu Srbije i Srpske.

Marica Ilić povremeno radi u Domu za decu u Koviljači, a suprug Pero je putar i nije lako, pogotovo kada naiđe nevolja kao 2014. godine.

- Majska poplava uništila nam je nameštaj, deo smo odmah morali baciti, podove, zidove i do danas smo nešto sredili, ali fasada još 'čuva" tragove nivoa vode. U drugom naletu, u avgustu 2014. voda je napunila dvorište, ali srećom u kuću nije ulazila. Do sada smo i za onu pomoć države Srbije koja nam je sledovala morali da se borimo, a sada nas je Dragoljub Babić zaista obradovao. Nemam reči da se dovoljno zahvalim njemu i našim ljudima iz dijaspore, svima koji su učinili da dobijemo ovu pomoć koja nam zaista mnogo znači - uzbuđeno kaže Marica, dok Nataša, odlikaš, razgleda regal, krevet i radni sto koji će stići u njenu sobu. Reporteri "Vesti" odlaze iz Banje Koviljače, ostavljamo Antoniće i Iliće više nego zadovoljne, a i zemljaka Dragoljuba Babića koji je srećan što je posle dve godine od poplava pomoć stigla i do ovih ljudi, kada su joj se najmanje nadali.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online