Sreda 20.07.2016.
01:10
D. Dekić - Vesti

Poglavlja otvaraju i Savamalu

Reuters
Sedmoro mrtvih, a niko kriv: Ostaci helikoptera u Beogradu

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ukazuje da će nerešene afere i sudski postupci biti pod budnim okom Evropske komisije. Akcentira da će u tom procesu veliku ulogu imati srpsko civilno društvo, odnosno udruženja i organizacije koje treba da ukažu na kršenje vladavine prava.

- Otvaranjem poglavlja Srbija ulazi u drugu fazu, kada će EU veću pažnju posvećivati konkretnim slučajevima, prvenstveno u sferi borbe protiv korupcije i potom izvoditi zaključke o napretku - pojasnio je Antonijević.

Otvaranje ovih poglavlja, kako je navela predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, podrazumeva da će EU do detalja pratiti proces ispunjenja evropskih standarda u srpskom pravosuđu.

Manje priče, a više rezultata

Milan Antonijević ističe da će se posebno kontrolisati primena zakona, što će dovesti do toga da imamo pravosuđe koje funkcioniše, nezavisno sudstvo, jednaku pravdu za sve i poštovanje ljudskih prava. U borbi protiv korupcije treba da bude manje priče, a više presuda - objašnjava Antonijević.
Od Srbije se očekuju vidljivi rezultati, posebno kod korupcije na visokom nivou poput hapšenja i suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu.

EU insistira da u rad na poglavlju 23 budu uključena udruženja građana, posebno strukovna. Međutim, prema rečima naše sagovornice, sudijska dužnost je izgurana iz ovog posla.

- Ministarstvo pravde nam je reklo da treba da iznesemo mišljenje i predloge u akcionom planu za poglavlje 23. Uradili smo analizu i predloge, da bi nam oni uručili novu verziju i dali svega tri dana za izjašnjavanje - otkriva Boljevićeva i dodaje da ništa od predloga Udruženja nije uneto u taj plan.

To je, kaže, neozbiljno i predstavlja nipodaštavanje sudijske profesije. Boljevićeva ne zna da li je Ministarstvo pravde u međuvremenu počelo da sarađuje sa Forumom sudija, udruženjem koje je osnovano u oktobru prošle godine.

2024 © - Vesti online