Utorak 19.07.2016.
13:20
Dojče vele, Vestionline

"EU i SAD ne mogu ništa Erdoganu"

Reuters
Angela Merkel nezadovoljna Erdoganovim ponašanjem

Sultan sa Bosfora se osilio...

"Angela Merkel je prošle jeseni rešila da privremeno okonča izbegličku krizu uz pomoć turskog predsednika Erdogana. Bio joj je potreban izlaz i ona je odigrala na kartu bar kakve-takve demokratske stabilnosti u Turskoj. Ta nada se ispostavila kao iluzija", smatra Vezelova.

"To je najjasnije izrazio komesar za proširenje EU Johanes Han, kada je rekao da je turska vlada očigledno odavno pripremila liste za hapšenje hiljada ljudi - i sada ih samo izvadila iz fioka. Ono što se tamo upravo dešava, nije spontana reakcija na pokušaj vojnog puča, već je to dugo planirano elilminisanje svih političkih protivnika predsednika i njegove AKP. Kurs je jasan: na kraju će Redžep Tajip Erdogan biti neprikosnoveni vladar, opozicija će nestati u zatvorima, a Turska će iz demokratije preći u diktaturu", tvrdi ova nemačka analitičarka.

"Politički protivnici predsednika mogu još da budu srećni ako završe samo u zatvoru. Jer, Erdogan, svom snagom populizma, radi i na ponovnom uvođenju smrtne kazne. Brisel se bar o tome jasno odredio: to bi značilo trenutni kraj pregovora o pristupu Turske EU. Turski predsednik može da daje oduška svojim diktatorskim prohtevima i zato što je siguran da je potrebniji SAD-u i Evropi nego one njemu. Kada Erdogan sprečavanje puča pretvori u preuzimanje totalne vlasti, EU će morati da reaguje - ili će izdati samu sebe".

"Sultan sa Bosfora trenutno ne može biti zaustavljen političkim sredstvima. Jedino što može da mu stvori teškoće jeste ekonomska kriza. A ona počinje slomom turizma koji je važan izvor prihoda, pa ide sve do povlačenja investitora i zapadnih firmi. Međutim, EU i SAD trenutno mogu samo da posmatraju dešavanja. Ako Erdogan uništi sve veze kako bi ostvario totalnu vlast, Evropljanima neće preostati drugo nego da žale građane Turske", zaključuje Vezel, a prenosi Dojče vele.

2024 © - Vesti online