Sreda 20.07.2016.
00:30
Vestionline

Ove "zdrave" namirnice mogu oštetiti vaš DNK

pixabay.com
Izbegavajte gorke krastavce

Da li ste znali da celer i mnoge slične biljke iz iste porodice, prave prirodne otrove poznate kao furokumarini? Među toksinima je i psoralen, kojim se brani od insekata, a pošto postojeći veštački pesticidi ubijaju insekte i pre nego što napadnu povrće, u celeru ovih hemikalija ima još više.


Ipak, celer nije jedini – i mnoge druge biljke koje koristimo u ishrani sadrže opasne hemikalije makar u tragovima. Predstavljamo vam namirnice koje mogu da oštete vaš DNK:

Preterano gorki krastavci

Kukurbitacini su visoko toksične prirodne hemikalije koje oštećuju DNK i nalaze se prirodno u povrću poput krastavaca. One su gorkog ukusa, pa ako je plod od kog ste napravili salatu gorak, možda bi bilo bolje da ga preskočite.

Velike količine kelja, prokelja i karfiola

Goitrogeni su fitohemikalije koje se nalaze u repi i sličnom povrću. One utiču na rad vaše tiroidne žlezde i to tako što je sprečavaju da koristi jod iz hrane. Zato treba izbegavati uzimanje sirovih kupusnjača, ali na barene možete da navalite bez problema.

Kikiriki

Mikotoksini su hemikalije koje proizvode gljivice. Aflatoksini su najpoznatiji među njima, a proizvode ih mikrobi Aspergillus flavus. Osim što mogu izazvati rak jetre, mogu dovesti do urođenih anomalija i direktno oštetiti DNK.

Aflatoksini se obično nalaze u žitaricama koje se skladište u velikim mračnim i vlažnim magacinima, ali i u kikirikiju.

Suvo voće

Ohratoksin A je još jedan mikotoksin koji proizvode mikrobi i kao i aflatoksin, može oštetiti vaš DNK. U telo se obično unosi preko sušenog voća i neprikladno skladištenih žitarica.

Takođe, detektovan je u više prilika u formulama za bebe, hrani za mališane na bazi žitarica i jabuka.

2024 © - Vesti online