Utorak 19.07.2016.
10:38
Vestionline, balkans.aljazeera.net

Britanski mediji se "posvađali" zbog novinarke s hidžabom

twitter.com/fatimamanji
Fatima Manji nagrađivana novinarka britancke Tv stanice Kanal 4

Kanal 4 osudio je kolumnistu lista San Kelvina Mekenzija zbog teksta u kojem je kritikovao odluku urednika televizijske stanice da pošalje reporterku Fatimu Manji da izveštava o smrtonosnom napadu u Nici.

Fatima Manji, nagrađivana novinarka, nosi hidžab.

Mekenzi, bivši urednik Sana, napisao je da "nije mogao verovati" kada je video Manji kako izveštava iz Nice.

Kanal 4 je izdao saopštenje u kojem se navodi: "Komentari koje je objavio San su uvredljivi, sasvim neprihvatljivi i jednaki podsticanju verske, pa čak i rasne mržnje".

"Pogrešno je sugerisati da kvalifikovanoj novinarki treba biti zabranjeno da izveštava o određenom događaju, određenog dana zbog njene vere. Fatima Manji je nagrađivana novinarka. Ponosni smo što je deo našeg tima i, kao i uvek, dajemo joj punu podršku nakon ovakvih komentara."

Više od 300 ljudi žalilo se Regulatornoj agenciji za medije zbog kolumne Sana, a komentari Mekenzija dočekani su i brojnim osudama korisnika društvenih mreža.

Baronsa Sejda Varsi, članica britanskog Doma lordova, na Twitteru je objavila pismo koje je poslala uredniku Sana Toniju Galedžeru, javlja Independent.

Ona je poručila je da je kolumna Mekenzija zamišljena da izazove podele.

U svojoj kolumni on je napisao: "Nije bilo uobičajenih prezentera kao što su  Krishnan Guru-Murthy, Matt Frei ili Cathy Newman - nego mlada dama u hidžabu."

" Da li je bilo podobno da ona bude pred kamerom u vreme kada je musliman počinio još jedan užasan pokolj? Je li to urađeno da se zabode nož u oko običnog gledaoca koji vidi hidžab kao znak ropstva muslimanskih žena u okviru religije kojom dominiraju muškarci i koja je nasilna"?

2024 © - Vesti online