Ponedeljak 18.07.2016.
21:11
Sputniknews, Vestionline

Merkelova Erdoganu: Ne može to tako

Reuters
Merkelova kritikuje Erdogana: Ovaj pozdrav može da se završi, ako...

- Kancelarka je apelovala na predsednika da poštuje princip proporcionalnosti i vladavine prava u odgovoru turske države na pokušaj vojnog puča - rekla je portparolka, dodajući da nedavni talas hapšenja i otpuštanja u turskim državnim službama daje razlog za zabrinutost.

Merkelova je Erdoganu tokom razgovora takođe poručila da ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj "ni na koji način nije kompatibilan" sa nastojanjima zvanične Ankare da postane članica Unije.

Erdogan je nemačkoj kancelarki rekao da nakon pokušaja puča ne treba odlagati ponovno uvođenje smrtne kazne i dodao da će vlada o toj temi razgovarati sa turskim opozicionim strankama.

Erdogan: To je zločin veleizdaje

Turski predsednik je ranije danas izjavio da je na parlamentu da odluči da li da se ponovo uvede smrtna kazna i da će on, ukoliko se to desi, takvu meru pretočiti u zakon.

Turska je 2004. godine ukinula smrtnu kaznu u okviru napora ka članstvu u EU, ali su pozivi za ponovno uvođenje te kazne pojačani posle neuspešnog vojnog puča u petak, u kojem je ubijeno više od 200 ljudi.

- Za to je potrebna odluka parlamenta... Kao predsednik, odobriću svaku odluku parlamenta -  rekao je Erdogan u intervjuu za CNN, preneo je Rojters.

Ovo je prvi intervju koji je Erdogan dao medijima od pokušaja vojnog puča u petak, navodi AFP.

Erdogan je naveo da će njegova vlada uputiti pisani zahtev za izručenje imama Fetulaha Gulena, koji se nalazi u egzilu u SAD, i kog je turski predsednik označio kao organizatora neuspelog puča.

- U pitanju je jasan zločin veleizdaje - kazao je Erdogan, odgovarajući na pitanju o pozivima da se osumnjičeni organizatori puča suoče sa smrtnom kaznom.

2024 © - Vesti online