Utorak 19.07.2016.
02:10
J. L. Petković - Vesti

Pravdu čekaju punih 18 godina

A. Čukić
Malobrojni Srbi i dalje u Orahovcu žive u strahu

Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište. Uz posredovanje aktivista Crvenog krsta, oslobođena je grupa od 35 civila, dok se ostalima gubi svaki trag. Početkom 2005. u jamama u Mališevu i Volujaku su nađeni ostaci 36 kidnapovanih u julu 1998. godine, dok više od 20 porodica do danas ne zna kakva je sudbina zadesila njihove najbliže.

Podsećajući se na stravičan zločin, dan masovnog kidnapovanja Srba u opštini Orahovac 1998. godine, a koji se smatra i okidačem za intervenciju srpske vojske i policije na KiM, Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji organizovalo je juče parastos.

Apeli bez rezultata

Osim u Orahovcu, masovnih kidnapovanja Srba bilo je i na ugljenokopu Belaćevac kod Obilića, kao i u opštini Istok, a kasnije i na drugim mestima u kojima su živeli Srbi. Porodice tragaju za još 1.654 nestale osobe sa područja Kosova i Metohije. Srbi stalno apeluju da oni koji znaju, prijave mesta potencijalnih grobnica, ali je malo takvih informacija. Apel predstavlja i obelisk u Gračanici, postavljen na dan nestalih osoba na Kosovu.

Porodice su na beogradskom groblju Orlovača položile cveće pored spomen-ploče "Za nezaborav" svim žrtvama. U Dan sećanja na žrtve, parastos je održan i u Velikoj Hoči, a prisustvovao mu je i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Parastos je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, a potom je u Domu kulture održan prigodan program.

Sa teritorije opštine Orahovac tokom 1998. i 1999. godine stradalo je 85 ljudi i niko još nije odgovarao za počinjene zločine.

Prva presuda za jedan od najtežih i najbrutalnijih zločina nad srpskim civilima doneta je pre dve godine, ali ni tada niko nije odgovarao za ubistva. Vrhovni sud Kosova, kojim je predsedavao sudija Euleksa, "van svake sumnje" je utvrdio da je ratni zločin u selu Opteruša počinila grupa.

Međutim, u presudi je imala čudno obrazloženje, uz pomoć koga je i pored utvrđene krivice izrečena simbolična kazna od dve godine zatvora dvojici optuženih, iako je kosovskim krivičnim zakonom za ratni zločin propisan minimum od pet godina robije.

Najčudnije od svega jeste što je i sama optužnica osuđene teretila samo na nezakonit napad na civile, dok ih o ubistvu 47 Srba i Roma u napadima na sela orahovačke opštine niko tokom čitavog suđenja nije ni pitao! Zato se porodice nestalih nadaju da bi odgovorni mogli da budu otkriveni i kažnjeni kada konačno počne sa radom Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK.

2020 © - Vesti online