Utorak 19.07.2016.
00:10
D. Dekić - Vesti

Dačić se šlihta Turcima

Tanjug
Vrhunsko licemerje "Slobinog malog"

Šef srpske diplomatije je i pored napomene da Srbija "ima neslaganja" sa Turskom, osudio tamošnju pobunu.

- Dobro znate šta SPS misli o pučevima i nasilnom dolasku na vlast. To ništa nije donelo srpskom narodu, pa neće ni turskom. Siguran sam da u Turskoj ima dosta primesa sa strane i možda mu samo fale neka oruđa i neke slike, ili ono što se kod nas dešavalo, pesnica, Otpor, pištaljke - kazao je Dačić.

On je ocenio da je jasno da je obaranje ruskog aviona izveo pilot koji je pripadao pučistima, pa sada nekom ne odgovara što je Turska obnovila veze sa Rusijom.

Da nema mnogo sličnosti između dva događaja u dve zemlje, mišljenja je politički analitičar Đorđe Vukadinović koji ukazuje da je pre reč o suprotnim dešavanjima.

Pohvala Džonsonu

Ivica Dačić je na skupu stranke ponovio da treba ispitati opravdanost bombardovanja Srbije 1999.
- Novi ministar spoljnih poslova Engleske Boris Džonson je u svim aktivnostima u Srbiji učestvovao 1999. godine sa srpskim narodom na mostovima, jer je bio protiv bombardovanja Srbije, odnosno SRJ - kazao je Dačić, naglasivši da će "kad-tad, neko odgovorati za bombardovanje".

- Nisam previše siguran u teoriju o stranom faktoru u Turskoj, jer da Zapad stoji iza toga, puč bi uspeo. Tamo je reč o dugoj predistoriji Taipa Erdogana i vojske, odnosno njegove namere da oslabi vojsku i atatursku tradiciju. Pre se može reći da ima verskog elementa i da turski predsednik igra na islamsku kartu protiv sekularne struje. Zato mislim da Dačić nije u pravu i da se pre mogu porediti neki drugi događaji poput narandžaste revolucije u Ukrajini sa petooktobarskim događajima. Bez obzira što je izrekao na partijskom skupu, izjava je neobična za ovog još uvek ministra inostranih poslova i deluje kao da nastupa za unutarpolitičku upotrebu ili kao šlihtanje Turskoj - ocenio je Vukadinović u izjavi za "Vesti". On je ukazao da je ovakva izjava neprimerena državnoj funkciji koju obavlja.

Hitar odgovor Dačiću je stigao od liberala Čedomira Jovanovića koji slovi kao konkurencija SPS-u za ulazak u novu Vučićevu vladu. Oni smatraju da je sramota za građane Srbije, ali i Turske porediti tamošnji neuspeli puč sa promenama 5. oktobra.

- Paralela između izbornog poraza Slobodana Miloševića i opskurnog vojnog puča u Turskoj protiv predsednika koji je osvojio vlast uverljivom većinom je izraz vrhunskog licemerja, nerazumevanja naše prošlosti i izbegavanja sopstvene odgovornosti za mračno vreme koje je zemlja preživela - uzvraća LDP.

2024 © - Vesti online