Ponedeljak 18.07.2016.
18:30
Đ. Barović - Vesti

Dan ustanka ostaje u Srbu

Srna
Proustaše provociraju svakog jula zbog Dana ustanka

Ovo je epilog dvonedeljnog protesta proustaške grupe ispred antifašističkog spomenika u Srbu.

Za Rajku Rađelović, predsednika Veća SNV zadarske Županije, reakcija policije je bila efikasna, ali zakasnela, kao i reakcija hrvatskih političara.

- Na sreću, sve je prošlo bez većih incidenata, ali je neko zatajio. Postavlja se pitanje zbog čega su policija i vlasti u Zadru dve nedelje čekali da se ustanovi da su šatori postavljeni mimo zakona. To je moglo da se reši mnogo pre i bez ovakve medijske pompe. Istovremeno, ukoliko se izuzmu pojedinačni pozitivni primeri, izostala je javna osuda političara u Hrvatskoj - kaže Rađelovićeva.

Kukanje kod ministra

Dražen Keleminec je posle proterivanja iz Srba kazao da će se, nezadovoljan presudom, žaliti ministru policije Vlahu Orepiću.
- Tražiću da se zabrani i skup Milorada Pupovca - kazao je Keleminec.
Policija je posle informativnog razgovora pustila ostalu sedmoricu članova AHSP.

Tokom protesta pristalica proustaške AHS, niko od predstavnika srpske zajednice u Srbu nije želeo da ih komentariše, a Rađelovićeva ističe da je srpska zajednica to učinila kako ne bi dodatno dolivala "ulje na vatru".

- Ljudi u Srbu, posebno starija populacija, je s pravom bila zabrinuta, posebno zato što su neki od doseljenih Hrvata podržali ovaj protest, odlazili kod spomenika. Međutim, mi mladi smo odlučili da ne reagujemo i da na dostojanstven način sačekamo da se država obračuna sa ovakvom pojavom. Podsetiću da su ovakvi događaji u Srbu pred svaki 27. jul, pa smo navikli na provokacije. Zato smo se trudili da ni jednim svojim potezom ne damo povod za bilo kakvu reakciju - navodi Rađelovićeva.

Ona kaže da će se i pored pritisaka Dan ustanka naroda u Hrvatskoj održati u Srbu.

- To je datum koji svi mi nosimo u srcu i koji nam niko ne može oduzeti. Borićemo se da tako bude. Na istoričarima i akademicima je da na stručnom, naučnom nivou potvrde ili ospore kog datuma je u Hrvatskoj zaista započeo ustanak - zaključuje predsednica Veća SNV zadarske Županije.

2024 © - Vesti online