Ponedeljak 18.07.2016.
16:51 >> 20:28h
Tanjug, B92

Turska policija češlja NATO bazu Indžirlik: Uhapšeno 7 vojnika

Reuters
Vojna baza Indžirlik

Turski tužioci, u pratnji policije, ušli su ranije tokom dana u bazu Indžirlik. Anadolija nije navela za kojim dokazima su tragali policija i tužioci, preneo je AFP.

Vest o u ulasku policije u bazu stiže u danima u kojima se u turskoj javnosti spominje "umešanost SAD u organizovanje puča".

Na te priče reagovao je i američki ambasador u Ankari, koji je naveo da "spekulacije da su SAD podržale pokušaj puča potpuno neistinite i narušavaju decenijama dugo prijateljstvo". 

Indžirlik je dospeo u žižu kada je nemačkim zvaničnicima zabranjeno da posete svoje trupe u bazi, uz ocenu da NATO baza "nije mesto za političke posete", a sve nakon odluke Bundestaga da usvoji deklaraciju o genocidu nad Jermenima. 

Istovremeno, bilo je signala i da su vrata Indžirlika otvorena Rusiji, odnosno svima koji žele zajedničku borbu protiv Islamske države, čiji su položaji meta NATO jedinica smeštenih u toj bazi. 

Komandant baze Indžirlik uhapšen je u nedelju rano ujutro pod sumnjom da je verovatno bio umešan u pokušaj svrgavanja sa vlasti Redžepa Tajipa Erdogana. 

Na osnovu sporazuma Ankare i Vašingtona, ovu bazu koristi NATO kao skladište američkog nuklearnog oružja. Takođe, SAD korsiti bazu da bi odatle izvodila napade na Islamsku državu.

2024 © - Vesti online