Ponedeljak 18.07.2016.
16:55
N. Jokić - Vesti

Sarkozi traži centre "za deradikalizaciju"

Reuters
Državni vrh: Ero, Oland i Vals

Sarkozi je, kritikujući vladu socijalista, zahtevao da se konsultovanje islamističkih sajtova na internetu proglasi za krivično delo. Očigledno se pripremajući za predsedničke izbore iduće godine, on je tražio proveru izvora finansiranja izgradnje novih džamija i obavezan nadzor svih 11.000 osumnjičenih za vezu sa islamistima - putem elektronske narukvice za kontrolu kretanja.

Ni drugi pripadnici opozicije desnog centra nisu čekali da se razjasni da li je atentator iz Nice bio mentalno poremećena osoba ili "organizovani terorista" ili oboje, već su odmah posle masakra osuli paljbu po vladi zbog nejasne politike kada je reč o bezbednosti građana.
Analitičari ocenjuju da nije isključeno otvaranje političke krize u Francuskoj jer je građanima dosta iste priče posle svakog atentata.

Nikome još nije jasno kako je moguće da se na video-snimcima vidi samo nekoliko policajaca, naoružanih jedino pištoljima, kako pokušavaju da zaustave kamion koji gazi ljude. Već u samoj noći kada se dogodio atentat, predsednik oblasti Alp Maritim je postavio to pitanje.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev odgovorio je dan kasnije da su mere obezbeđivanja masovnog skupa za Dan republike - dogovarane sa gradskim vlastima, ne iznoseći detalje.

Javila se takođe i krajnja desnica čija liderka Marin le Pen sada upozorava da je za strane delinkvente tražila dvostruko kažnjavanje uz proterivanje i podseća da bi u slučaju da je taj predlog prihvaćen, Tunišanin iz Nice bio proteran sa francuske teritorije i ne bi pobio ovolike ljude.
 

2024 © - Vesti online