Ponedeljak 18.07.2016.
15:45
Vestionline

Albanski jezik u crnogorskom parlamentu, poslanicima slušalice!

facebook.com/Nova Srpska Demokratija
Opozicija hoće ćirilicu, a dobila albanski jezik

Reč je, pojasnio je Pajović, o pilot projektu.

- Od danas u Skupštini Crne Gore, kroz pilot projekat, omogućeno je da se poslanici obraćaju na albanskom jeziku, i to je razlog što svi imate slušalice - rekao je Pajović. 

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, pozdravio je to što se u parlamentu može čuti i albanski jezik, ali ga je zanimalo da li će i građani Crne Gore, koji prenose prate putem televizije, "slušati albanski ili srpski jezik".

- Da li će samo moći da pričaju na albanskom za sebe, a da građani koji su Albanci ne čuju to na albanskom. Je li ovo marketinški štos, ili će Albanci svoje predstavnike moći da čuju na albanskom - pitao je Radunović.

Pajović je negirao da je reč o marketinškom triku novog rukovodstva Skupštine Crne Gore.

- Iz Skupštine će otići dva signala. Od emitera zavisi koji će jezik da koriste. Dakle, omogućeno je lokalnim TV stanicama, kao i onima koji imaju nacionalnu pokrivenost. Cilj je da u područjima gde žive ljudi koji govore drugačijim jezikom od crnogorskog, oni imaju mogućnost da to slušaju na albanskom - rekao je Pajović, prenela je RT Crne Gore.

Radunović je u odgovoru Pajoviću rekao da se nada da će izaći u susret i njihovim zahtevima da im se materijal ubuduće dostavlja na ćirilici, bez novih slova, koja nisu deo srpskog jezika.

2024 © - Vesti online