Ponedeljak 18.07.2016.
13:32
Vestionline

Ruski mediji: Turska je privremeno ispala iz geopolitičke igre

Reuters
Erdogan želi da Turska bude velika sila

Turski vojnik više ne pije viski...

- U Turskoj je armija u kriznim trenucima tradicionalno preuzimala odgovornost. Tako je bilo 1960, 1971, 1980, važni događaji su se desili i 1997. godine. Međutim, kada je na vlast došao Erdogan, on je počeo sistematski da "čisti" armiju od nelojalnih ljudi, tj. od pristalica svetovne Turske po modelu Ataturka. I to je trajalo poslednjih 10 godina - tvrdi Puhov i dodaje:

- Istovremeno, u armiju su se snažno uvodile norme islama. Na primer, nekada je turski vojnik koji ne pije viski i ne jede svinjetinu bio apsurd, a danas je sasvim drugačije - smatra ovaj ruski stručnjak i objašnjava da Erdogan shvata da čak i neuspeli prevrat pokazuje da je njegova politika (kako međunarodna, tako i unutrašnja), dovela zemlju na ivicu građanskog rata. Faktički, dovela je zemlju do katastrofe.

- Sasvim je očigledno da je Turska kao geopolitički igrač privremeno faktički ispala iz igre. Kada imate nerede u zemlji (makar i ugušene), jasno je da vam više nije stalo do ranije najavljene intervencije u Siriji. Niti do toga da podržavate Tatare na Krimu. Teško će vam poći za rukom da šaljete agente na Severni Kavkaz, jer će za to saznati ruske specijalne službe i dobićete ozbiljan odgovor - komentariše ovaj ruski stručnjak položaj Turske na međunarodnoj sceni posle neuspelog prevrata.

Ruslan Puhov smatra da će u odnosima sa Rusijom tursko rukovodstvo biti popustljivije i spremnije na dogovor.

- Turci su mnogo godina "mučili" "Lukoil" koji je na kraju morao da napusti zemlju. Oni su ucenjivali "Gasprom" i naše nuklearne stručnjake držali u neizvesnosti, iako su uslovi za izgradnju nuklearne stanice "Akuju" bili neverovatno povoljni. Turske vlasti su se igrale našim nervima. Sada im više neće biti do toga - zaključuje ovaj stručnjak, a prenose ruski portali.

2024 © - Vesti online