Nedelja 17.07.2016.
22:51
Vestionline

Referendum u Škotskoj, izgleda, 2017.

Reuters
Nikola Stardžen ne isključuje referendum o izlasku iz Britanije

Stardžen je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekla da Škotska može da ostane i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u EU.

Nova britanska premijerka Tereza Mej je ranije rekla da će saslušati sve predloge škotske vlade, ali je, posle sastanka sa Stardžen u petak, pokazala da nije voljna da podrži novi referendum, rekavši da su ljudi u Škotskoj poslali "veoma jasnu poruku" 2014. na referendumu.

Mej je rekla da London neće aktivirati Član 50 Lisabonskog sporazuma dok se ne napravi jedinstven "britanski pristup i ciljevi" za pregovore o izlasku.

Upitana za stav u slučaju da Član 50 bude aktiviran u decembru, a škotska vlada ne bude uključena, Staržen je rekla da se iz tog razloga priprema za drugi referendum o nezavisnosti.

- Naravno, u tom trenutku to bi bila opcija i odluka koju bih morala da razmotrim - rekla je škotska premijerka, dodajući da ona želi, a veruje da to želi i Mej, da se nađu mogućnosti koje će poštovati način na koji je glasala Škotska na referendumu o izlasku iz EU.

Stardžen je dodala da će doneti odluku o referendumu ako zaključi da je to u najboljem interesu Škotske i da će na kraju narod Škotske odlučiti da li je to pravi put. Ako bi referendum bio održan, Stardžen misli da bi to najbolje bilo uraditi pre nego što Britanija napusti EU.

2024 © - Vesti online