Nedelja 17.07.2016.
19:45
J. Arsenović - Vesti

Vojska da plaši, policija da hapsi

A. Čukić
U Srbiju samo s dokumentima: Migranti u Beogradu

- Vlada Srbije formiraće zajedničke timove policije i vojske koji će zaštiti granice od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara - objasnio je u subotu premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić.

Za ovakvu odluku, koja se oslanja na čl. 39 Zakona o odbrani, potrebna je saglasnost i predsednika Republike, koji se usmeno već pozitivno izjasnio.

Vučić kaže da je država danima razmišljala šta je to što Srbija može da učini imajući u vidu složene bezbednosne prilike u okruženju, ali i situaciju koja se nameće zbog ponašanja komšija prema migrantima.

- Imamo situaciju u kojoj lica iz Avganistana i Pakistana, koja su prešla preko naše teritorije, nemaju nijednu šansu da budu primljena u EU, a do granice Srbije su došla iz jedne od zemalja EU. Srbija je primorana da zaštiti svoje nacionalne i državne interese i u skladu sa tim mi smo jednoglasno, ali i u saradnji sa predsednikom Nikolićem doneli predlog - rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za medije.

Uroš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila sumnja da je na ovaj način moguće zaustaviti interkontinentalnu migraciju.

- To nikome nije uspelo - dodaje on, podsećajući da je Srbija, po Ustavu i zakonu, obavezna da dozvoli ulazak u zemlju svakoj osobi koja se plaši za svoj život u zemlji porekla, čak i ako ulazi nelegalno.

- Ne možemo nekoga da sprečimo da uđe u Srbiju, ako hoće da traži azil i to vojska i policija moraju da dopuste - rekao je Đurović, povodom najavljenih mera vlade.

Premijer je objasnio da vojska nema ovlašćenja da hapsi, a da će to činiti policija. Zajedničke snage srpske vojske i policije biće upućene na granicu sa Bugarskom i Makedonijom kako bi sprečile da ubuduće bilo ko može da uđe i da se kreće po Srbiji bez dokumenata. Zahtevi onih koji podnesu zahtev za azil u Srbiji biće razmotreni u skladu sa zakonom.

Bez sile, ali oštro

Vučić je objasnio da Srbija neće podizati zidove i ograde na svojim granicama, a da će zajednički timovi vojske i policije bez upotrebe sile raditi ne samo na zaštiti od ilegalnog ulaska, već i protiv krijumčara ljudi.
- Oni će biti najstrože kažnjavani. Naši tužioci i sudovi preduzimaće sve zakonom propisane mere da se kriminal zaustavi i da jasno svima pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Avganistance i Pakistance koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da ih primi - rekao je Vučić.

- Tu nam je procedura oko 30 dana, sa minimalnim šansama da azil i dobiju. A oni koji ne izraze zahtev, biće prema predviđenim zakonskim procedurama udaljeni s naše teritorije - rekao je Vučić, ističući da Srbija ostaje dosledna humanom odnosu prema ovim ljudima i da će u prihvatnim centrima imati hranu i smeštaj.

Kao što je poznato, raste broj onih migranata koji su vraćeni sa mađarske granice, a koji se žale da su ih mađarski policajci pretukli.

- Ima različitih povreda, nakon kojih se za pomoć obraćamo bolnici ili drugim zdravstvenim ustanovama u Vojvodini - potvrdio je Džunejd Čakerzehi, predstavnik Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju iz Novog Sada .

Poglavlja još pod znakom pitanja

Pre nekoliko dana najavljeno i proslavljeno otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja dovedeno je ponovo u pitanje, jer Hrvatska i dalje insistira da Srbija odustane od primene univerzalne nadležnosti kada je reč o ratnim zločinima u bišvoj Jugoslaviji. To je u Subotici krajem prošle nedelje šef hrvatske diplomatije potvrdio srpskom kolegi Ivici Dačiću. Danas bi u Briselu o tome konačno trebalo da se donese odluka, a uslovljavanje Zagreba je naljutilo srpskog premijera.

2024 © - Vesti online