Nedelja 17.07.2016.
18:11
K. Nedeljković - Vesti

"Vaspitne" batine za gladnu decu

A. Čukić
Romska populacija najugroženija

U najtežem položaju su deca sa invaliditetom, romske nacionalnosti, deca koja žive u siromaštvu. Iz Mreže organizacija za decu Srbije (MODS), naglašavaju i da deca koja odrastaju u siromaštvu imaju manje šanse da dostignu decu imućnijih roditelja kako u nivou obrazovanja, tako i kasnije tokom života u nivou zarada, kao i da se ta razlika vremenom povećava.

Poražavajući podaci se nastavljaju, pa tako nad oko 20 odsto dece nije izvršena pravovremena i odgovarajuća imunizacija, a blizu 30 odsto dece mlađe od 5 godina nema pravilnu ishranu.

- Nažalost, svi dostupni podaci pokazuju da su mnoga prava dece ugrožena, ili da nisu dostupna svakom detetu. Drugim rečima, sva deca u Srbiji su jednaka, samo su neka jednakija - smatraju iz MODS-a.

Više od 6.000 dece je trenutno odvojeno od roditelja i nalazi se u sistemu alternativnog staranja, ali taj broj nastavlja da raste. Romska deca, naročito devojčice, zaostaju za opštom populacijom dece po svim socio-ekonomskim indikatorima. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je MODS, pozvao mandatara za sastav Vlade da učini presedan i već u samom ekspozeu izdvoji ostvarivanje prava deteta kao posebno područje u radu nove Vlade, zalažući i da se izrazito zabrani fizičko kažnjavanje dece.

2024 © - Vesti online