Subota 16.07.2016.
21:06
Vestionline, Sputnjik

Baš su se osilili: Amerikanci traže potpuno izbacivanje Rusije sa Olimpijskih igara

Reuters
Sada je na potezu MOK

Ova informacija se navodi u pismu koje je šef američke agencije Trevis Tajgart uputio predsedniku MOK-a Tomasu Bahu, prenosi „R-sport“.

Ubrzo zatim se oglasila i Svetska antidoping agencija, koja je potvrdila da se sistematsko korišćenje dopinga u Rusiji kontrolisalo od strane ruskog Ministarstva sporta uz pomoć specijalnih službi.

- Izveštaj šefa Svetske antidoping agencije Ričarda Meklarena potvrđuje da se doping sistematski koristio. To dokazuje da je Rusija namerno narušila fundamentalne olimpijske principe i kodeks ponašanja - navodi se u pismu, a prenosi agencija Sputnjik.

Američki list „Njujork tajms“ je još u maju objavio izveštaj bivšeg šefa moskovske antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova u kojem se navodi da je najmanje 15 ruskih sportista, koji su dobili medalje na zimskim Olimpijskim igrama, bilo deo ruskog „doping programa“.

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru su na programu od 5. do 21. avgusta, a poznato je da na njima zbog suspenzije Atletskog saveza, neće biti ruskih atletičara, odnosno samo je skakačica u dalj Darija Klišina dobila dozvolu da učestvuje pošto je navodno dokazala da nije dopingovana.

2024 © - Vesti online