Subota 16.07.2016.
17:50
Vestionline, N1

"Erdogan smanjio moć vojske uz pomoć EU i SAD"

Reuters
Moć vojske planski umanjivana

Iako je reč o jednoj od najmnogoljudnijih i najopremljenijih armija pripadnica NATO, on napominje da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan snagu i mogućnosti vojske da se meša u civilne poslove smanjio uz pomoć Evropske unije i SAD.

- Od 2002. do 2009. godine Erdogan je uz pomoć EU i SAD vispreno i uspešno slomio kičmu armijskom vrhu da se meša u civilne poslove. To je izvedeno uz pomoć Evrope koja više nije htela da tursku vojsku percipira kao garant sekularnosti - podseća Ajzenhamer.

Do 2009. godine bilo je ustavom garantovano da pučisti neće biti krivično gonjeni, ali je Erdogan ustavnim amandmanima, o kojima su građani odlučivali na referendumu, uspeo to da izmeni, da bi na kraju general Kenan Evren, koji je izveo vojni puč 1980. godine, završio na sudu.

Erdoganov odnos prema službama bezbednosti Ajzenhamer upoređuje sa Slobodanom Miloševićem devedesetih, navodeći da je turski predsednik ulagao u policiju kao u svoj bezbednosni oslonac.

- Od 2011. godine, kada je oživeo sukob sa Kurdima, Erdogan počinje oprezno da se oslanja na vojsku. Slično Miloševićevoj matrici - kaže on i objašnjava da su raniji vojni pučevi, koji su buili uspešni, imali podršku naroda, dok se prošle noći videlo da su građani stali nasuprot dugih cevi.

- Frakcija je izgubila u okršaju sa građanima i policijom - ističe Ajzenhamer i dodaje da je prošle noći svet "prelomio posle malog cinculiranja i čekanja šta će se desiti".

- Turska u sunovratu kao takva ne odgovara nikome. Turska, sa svim nestabilnostim koje ima, garant je stabilnosti u regionu - naglašava Ajzenhamer.

Deo turske vojske pokušao je u petak uveče da izvede vojni puč u zemlji. Prilikom sukoba vojske, policije i građana poginulo je 265 ljudi, a više od 1.440 je povređeno.

2024 © - Vesti online