Subota 16.07.2016.
16:10 >> 22:21h
Vestionline

Turska blokirala američku bazu Indžirlik

Reuters
Turci drže Indžirlik pod blokadom

Pentagon je tu informaciju potvrdio dodavši da Vašington trenutno razmatra novi plan udara po teroristima Islamske države nakon zabrane Turske da koriste tu bazu.

Lokalne turske vlasti sprečavaju ulazak i izlazak iz vazduhoplovne baze Indžirlik u blizini grada Adana, kojoj je isključena struja, saopštio je konzulat SAD.

Konzulat je upozorio američke državljane da izbegavaju tu vojnu bazu sve dok njeno normalno funkcionisanje ponovo ne bude uspostavljeno, preneo je američki CNN.

Nešto kasnije je Rojters preneo da je SAD očekuje od Turske objašnjenje zašto su vlasti te zemlje donele takvu odluku.

"NATO vojnici umešani u puč"

Istovremeno, ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da su vojnici koji služe na NATO bazi "Indžirlik" umešani u pripremu neuspelog državnog udara. On je dodao je operacija protiv pučista u bazi završena.

Ubrzo zatim oglasio se i ministar odbrane Fikri Išik koji je rekao da su preduzete određene mere po tom pitanju iako nije želeo da precizira o kakvim merama je reč.

Baza "Indžirlik" je jedna od šest NATO baza koje se nalaze u Evropi, a gde se nalazi i nuklearno taktičko naoružanje. To je stalna baza jedinicama turskog Vojnog vazduhoplovstva, kao i američke vazduhoplovne jedinice, koja se sastoji od oko 1.500 američkih vojnika i civilnih radnika.


Iz te vojne baze poleću američki vojnici koji sprovode vazdušne udare na položaje samozvane Islamske države u Siriji i Iraku.

Pentagon je saopštio da preduzima sve neophodne korake da osigura bezbednost američkih vojnika, civila i njihovih porodica.

2024 © - Vesti online