Subota 16.07.2016.
08:21 >> 16:31h
Vestionline

Turska: Najmanje 265 mrtvih, 2.800 privedenih

Reuters
Građani tuku vojnika koji je učestvovao u pokušaju puča

Državna agencija Anadolija ranije je javila da je 754 vojnika pritvoreno širom zemlje.

NTV je ranije, pozivajući se na kancelariju tužioca, preneo da su u Ankari poginule najmanje 42 osobe, preneo je AP.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je naciji da njegova vlada drži vlast nakon pokušaja puča. Borbe se, međutim, kako javlja AP, nastavljaju i tokom jutra, a snažne eksplozije čuju se u Ankari i Istanbulu, dok je jedna bomba pogodila zgradu parlamenta.

Vladini zvaničnici kažu da je pokušaj udara izgleda propao, nakon što su građani noćas izašli na ulice i suprotstavili se vojnicima, koji su pokušali da preuzmu vlast.

Na fotografijama, koje je objavio Si-En-En Tursk, vidi se kako više desetina vojnika hoda između tenkova držeći ruke uvis i predajući se  vladinim snagama na jednom mostu u Istanbulu. Građani, od kojih su pojedini mahali zastavama, popeli su se na tenkove.

- Oni su uperili narodno oružje protiv naroda. Predsednik, kojeg je 52 odsto naroda dovelo na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Vlada, koju je doveo narod na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Neće uspeti dok god im se suprotstavljamo rizikujući sve - rekao je Erdogan obraćajući se u subotu ujutro pristalicama ispred aerodroma Ataturk u Istanbulu.

Ministar pravde  Bekir Bozdag rekao je da su bezbednosne snage porazile "zaverenike puča" na nekoliko mesta, među kojima su zgrade policije i vlade, ističe Anadolija. 

- Ne postoji mesto gde imaju odgovarajuću kontrolu. Ako bog da, oni će biti poražani u preostalim mestima, dok će oni koji se nalaze u vazduhu biti oboreni - rekao je Bozdag.

AP navodi da nije poznato ko ima kontrolu u vojnom sedištu, kao i da Erdogan nije napustio aerodrom nakon što je svanulo. Premijer Turske Binali Jildrim pozvao je sve poslanike na održavanje hitnog sastanka danas, navodi Anadolija.

2024 © - Vesti online