Petak 15.07.2016.
21:59
Vestionline

Vojska Turske pokušala puč: Tenkovi pucali na parlament, žrtve na sve strane

Reuters
Erdoganu se, najblaže rečeno, ljulja stolica, Vojska krenula da preuzima vlast

Lokalni mediji su saopštili da su helikopteri gađali zgradu Uprave bezbednosti, a da se puca i iz helikoptera.

Veliki broj vojnika stigao je na trg Taskimu Istanbulu dok turska tv stanica TRT tvrdi da zemlju vodi "mirovni savet".

Prethodno je premijer Jildirim saopštio da je deo vojske započeo nešto što nalikuje na puč i da će se službe bezbednosti obračunati sa njima po cenu žrtava da bi se sačuvala demokratija.

Vojska se prema poslednjim informacijama nalazi ispred zgrade turske nacionalne televizije u Ankari.Gradonačelnik Ankare pozvao građane da izađu na ulice. Saopštemno je i da se čula eksplozija u trening centru policije za specijalne operacije Ankari.

Turski mediji saopštili da je predsednik zemlje Redžep Tajip Erdogan bezbedan. On se u mečuvremenu obratio i pozvao narod na ustanak i odbranu demokratije. Međutim stižu i informacije da je tražio azil u Nemačkoj i niko sa sigurnošču ne zna gde se nalazi. Prema prvim Informacijama, Nemačka je dobila zahtev pa se obratio Velikoj Britaniji.

Veliki broj ljudi je izašao na ulice na poziv predsednika Erdogana i pokušava da se sukobi sa Vojskom.

Međunarodni aerodrom u Istnabulu je privremeno zatvoren, a državna televizija u Turskoj prekinula emitovanje.

Prethodno je turska televizija "NTV“ objavila da je policija obustavila saobraćaj na mostovima preko Bosfora, te da se vojska nalazi i sa evropske i sa azijske strane kopna.

​Prema poslednjim informacijama iz turskih medija, vojni helikopter otvorio je vatru u blizini zgrade turske Nacionalne obaveštajne službe

Istovremeno, svi pripadnici snaga bezbednosti i policije hitno su pozvani da se jave na dužnost, objavili su lokalni mediji.

2024 © - Vesti online