Subota 16.07.2016.
04:30
Vestionline

U budućnosti više nećemo morati da brinemo o parkiranju

Promo/Bosch
Budućnost pred vratima...

Među kompanijama koje razvijaju tehnologije i usluge u vezi sa parkiranjem je i "Boš", čiji projekti imaju za cilj pojednostavljenje traženje parking mesta i postupnu automatizaciju procesa parkiranja. 

U sklopu razvoja potpuno automatizovanog parkiranja, "Boš" u sledećih nekoliko godina planira da na tržište plasira više sistema za pomoć pri parkiranju. Ti sistemi pomažu vozačima da izbegnu nezgodu tokom parkiranja ili, čak, da jednostavnim klikom na dugme u potpunosti navode automobil tokom ulaza na parking mesto. 

Najčešći sistemi asistencije u današnjim automobilima u Nemačkoj su parking senzori. Prema analizi podataka kompanije "Boš" o registrovanim vozilima iz 2014. godine, polovina (52 odsto) od gotovo tri miliona automobila registrovanih te godine imala je upravo takav sistem.

Slična situacija je i u nekim drugim zemljama u Zapadnoj Evropi, pa je tako u Belgiji i Holandiji polovina svih novih automobila 2014. godine bila opremljena sistemom za pomoć pri parkiranju, dok se u Velikoj Britaniji radilo o 19 odsto automobila. Ti sistemi se uglavnom temelje na ultrazvučnim senzorima koje "Boš" proizvodi od 1993. godine.

U Nemačkoj je za pronalazak parking mesta u proseku potrebno 10 minuta. "Boš" skraćuje vreme potrage na dva načina: kao prvo, posebni senzori zauzetosti na parkinzima ili u garažama šalju na displeje obaveštenje o slobodnim parking mestima (kako funkcioniše ova tehnologija odnedavno mogu da vide i vozači u Beogradu, na pojedinim ulicama u opštini Vračar). 

Kao drugo, senzore koji postaju standardna oprema u sve većem broju vozila, "Boš" primenjuje za traženje parking mesta uz ivicu kolovoza. Informacije se obrađuju u takozvanom internet oblaku (cloud) i na osnovu njih se izrađuju digitalne mape parking mesta. Na primer, vozači mogu pristupiti mapama putem interneta ili pomoću navigacionog sistema u svom vozilu i dobiti direktno navođenje do područja sa slobodnim besplatnim parking mestima. 

"Parkiranje kakvo danas poznajemo u budućnosti više neće postojati", kažu u "Bošu". Čak i pre kraja ove decenije, automobili će moći sami da se odvezu do slobodnog parking mesta u garaži zahvaljujući savremenoj tehnologiji. 

2024 © - Vesti online