Subota 16.07.2016.
01:30
Vestionline

Objavljen programski kod koji je Amerikance odveo na Mesec

Reuters
Sletanje na Mesec

Oni su osmislili novi način skladištenja kompjuterskih programa, nazvan "rope memory", i stvorili posebnu verziju asemblerskog jezika. Asemblerske jezike, koji su bili više prilagođeni kompjuterima nego ljudima, mnogi programeri danas smatraju izuzetno teškim za čitanje, piše "Quartz". 

Za potrebe nastanka računara za upravljanje Apolom (AGC, Apollo Guidance Computer), programeri sa MIT-a su napisali na hiljade linija ezoteričnog koda. Kog je obima bio ovaj kod najbolje se može shvatiti ako se pogleda čuvena fotografija na kojoj Margaret Hamilton, direktorka tima za softversko inženjerstvo, pozira pored gomile papira na kojoj je odštampan pomenuti softver:

commons.wikimedia.org

AGC kod dostupan je javnosti već neko vreme. Prvi put ga je objavio istraživač Ron Burki 2003. godine, nakon što je utrošio ogromno vreme i trud prekucavajući skeniranu verziju kompjuterskih podataka odštampanih na papirima koje je Tehnološki institut u Masačusetsu objavio na internetu. To znači da je Burki ručno prekucao svaki red koda, jedan po jedan. 

Zahvaljujući Burkijevom trudu, kod je danas dostupan svakom istraživaču i zaljubljeniku u programiranje koji bi želeo da sazna nešto više o ovom zastarelom dragulju. 

Koliko god obiman i uspešan Burkijev projekat bio, kod je ostao donekle opskuran sve dok bivši član Nase Kris Gari nedavno nije objavio potpunu verziju softvera na GitHubu, hosting servisu besplatnog otvorenog koda koji predstavlja jedno od omiljenih mesta okupljanja miliona programera. 

Kompjuterski zaljubljenici su u roku od nekoliko sati počeli da analiziraju kod, a neki od šaljivih komentara koje su 60-ih u okviru koda ostavili tadašnji programeri, ubrzo su se našli na društvenim mrežama. 

Sad, kada je kod dostupan na GitHub-u, programeri širom sveta imaju priliku da komentarišu kod i daju predloge za potencijalne izmene.

2024 © - Vesti online