Petak 15.07.2016.
13:01
Vestionline

Pokolj u Nici: Zakazale francuske obaveštajne službe

Reuters
Bezbednosne agencije u Francuskoj praktično ne znaju šta rade: Scene posle krvavog pira u Nici

- Francuska se nije nešto pokazala u ovom ratu u borbi protiv terorizma, njene bezbednosne agencije očito nisu na nivou, koji treba da garantuje zaštitu francuskim državljanima i državi i zato se ti napadi najviše i dešavaju na tlu Francuske - rekao je Galijašević za Tanjug. 

On smatra da je poslednji napad u Francuskoj bio očekivan, ako se ima u vidu izjava direktora obaveštajne službe Francuske od pre tri dana da postoje informacije prema kojim bi takvi napadi mogli biti očekivani. Ranjivost je, kaže Galijašević, i posledica neizgrađenog sistema bezbednosti EU, jedinstvenog koncepta bezbednosti, kakav ne postoji, kao ni jednistvena borba protiv terorizma 

- Istovremeno su nacionalne bezbednosne agencije oslabljene, ne postoji ni dovoljno čvrst koncept, one su oslabljene težnjama da se pravi nekakav zajednički koncept, koji nije napravljen - rekao je Galijašević. 

BiH izvor problema sa teroristima

Takva je, smatra on, i slika Balkana- slabo razvijene bezbednosne agencije, opšte političke prilike koje pogoduju razvoju terorističke organizacije, nestabilnost... 

- To je otprilike slika Balkana od Makedonije do Sarajeva i razvoj tih terorističkih organizacija mogu ponoviti ono što se dešava na ulicama Francuske - naglasio je Galijašević, koji BiH vidi kao izvor mnogih od tih problema. On tvrdi da iz BiH odlazi najviše boraca na sirijsko ratište i u ovom momentu ima najviše povratnika sa tog ratišta. 

Galijašević podseća da je u poslednjih 18 meseci BiH imala nekoliko terorističkih napada- i ubistvo policajca u Zvorniku, napad na policiju Republike Srpske, napad na oružane snage BiH, koji se desio u Sarajevu. 

- Neodvojiv od ovog događaja je i napad na komandanta, odnosno načelnika Štaba zajedničke komande, na generala Antu Jelača, kod Mostara, u tunelu Salakovac, bez obzira što je taj napad izveden pirotehničkim sredstvom, on je i te kako izazvao strah i zabrinutost, nakon smrti dva vojnika - rekao je Galijašević, 

On ističe da je neodvojivo od toga i ono što se desilo u pokušaju ubistva i linčovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića i smatra da međunacionalni odnosi, politike koje se vode iz Sarajeva, u stvari doprinose da borba protiv terorizma bude u drugom planu i da se mnoge opasne osobe kreću Balkanom. 

2024 © - Vesti online