Petak 15.07.2016.
11:29
Vestionline

"Železara neće biti Trojanski konj"

Tanjug
Vreme sreće i radosti...

Kako je naveo, Srbija ima čvrsta uverenja od kineskih partnera da će samo čelik koji se proizvede u Srbiji biti namenjen domaćim i evropskom tržištu i istakao da Železara neće reeksportovati kineski čelik.

Komentarišući ispitivanje Evropske komisije da li Srbija prodaje čelik Uniji ispod cene, on je dodao da je formiran ekspertski tim domaćih i stranih stručnjaka koji će da vodi pregovore sa Komisijom i da će na najedekvatniji način predstaviti šta je Železara radila prethodni period. 

On je dodao da su od kineskih partnera dobili uverenja da će najnovijim tehnologijama omogućiti da Železara bude konkurentna na evropskom tržištu po principu čeličana koje rade u Evropi. Na pitanje kako 0,05 odsto čelika ugrožava čelik i cenu u Evropi, Sertić kaže da su dešavanja oko čeličane u Smederevu malo ispolitizovana i da "Eurofer", koji je privatno udruženje najvećih proizvođača čelika, pokušava sebe da zaštiti. 

Sertić je podsetio da se pred Evropskom komisijom vodi potpuno odvojeni postupak kolika je bila državna pomoć čeličani posle februara prošle godine. 

- Taj proces se već vodi u okviru EU. Mi ćemo u svakom detalju sarađivati, konsultovati se. To je jedini put da izađemo na pravi način iz svega ovog - zaključio je Sertić.

2024 © - Vesti online