Četvrtak 14.07.2016.
20:54
Tanjug

Čeda objasnio zašto neće da bude kao Dodik

Srna
Čedomir Jovanović traži pravdu za Bošnjake, a o srpskim žrtvama ni reč

- Korišćenje reči "genocid", kojom je opisan stravičan zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, od koje konstantno beži većina srpskih političara, nije izraz ničijeg hira, manjeg patriotizma ili nacionalne izdaje, već je priznavanje činjenice utvrđene kroz više sudskih procesa, koje priznaju sve evropske institucije i svi trezveni ljudi, bez obzira na nacionalnu ili političku pripadnost - saopštio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ako Dodik razmišlja da prihvati predlog Aleksandra Vučića da da saglasnost da Bosna i Hercegovina potpiše protokol o prilagođavanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, "moraće da ima u vidu da se taj isti 11. jul u EU obeležava kao Dan genocida.

Jovanović smatra da budućnost Republike Srpske i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini zavisi od spremnosti da učestvuje u stvaranju funkcionalne Bosne i Hercegovine.

- Sve dok političari kao Dodik svoju sudbinu budu vezivali za večito saplitanje Bosne i Hercegovine u pokušaju da postane normalna država, dok ratnu politiku bude sprovodio drugim sredstvima i dok ne bude postojala sposobnost da se razume tuđa patnja i da se poštuju tuđe žrtve, naša budućnost, sa koje god strane Drine da živimo, biće jednako neizvesna i traumatična, kao što je to, previše puta do sada, bila i naša prošlost - rekao je Jovanović.

Lider LDP smatra da "od naše sposobnosti da budemo drugačiji od Dodika, i svih koji su pre njega radili ono što on radi danas, zavisi ne samo naša bolja budućnost, nego i naš opstanak.

2024 © - Vesti online