Četvrtak 14.07.2016.
17:56
Tanjug

"Ono što je Jovanović uradio u Srebrenici, ja nikad ne bih"

Tanjug
Izvinjenja pljušte samo iz srspkih usta: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

- Neki bi da izbegnu odgovornost za vađenje očiju, ja neću da privhatim to. Ako neki drugi pristaju, to više govore o sebi nego o bilo kome od nas. Neću da privhatim da zločini mogu da budu opravdani, kao što sam juče dobio da su se Hrvati žalili na to da nisu procesuirana lica koja su ubila četvoricu njihovih pripadnika. Neću da pristajem na to da je zločin dozvoljen ma ko da ga je počinio - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je za dobre odnose u regionu potrebno da samo Srbija šalje poruke pomirenja, Vučić je kazao da je za nas važno da mi uradimo svoj posao i da smo zato već krenuli da ispunjavamo ono što smo potpisali sa Hrvatskom.

- To ćemo nastaviti i uložićemo mnogo energije i truda, a nadam se da je to dobro i za njih. Za nas je dobro i to se vidi po rezultatima. To možemo samo ako se ponašamo strpljivo i ako čuvamo stabilnost - rekao je Vučić.

Nikad na štetu drugih

Dodik je istakao da državna politika Srbije i RS nikada nije usmerena protiv interesa ili na štetu drugih naroda u regionu, te da su dva rukovodstva u kontinuitetu izražavala žaljenje i izivnjenje zbog zločina počinjenih u ime srpskog naroda, ali da se Srbi nikada neće odreći pomeni srpskim žrtvama i da nikada neće prihvatiti odgovornost za zločine počinjene na Markalama, u Ulici Vase Miskina, za tuzlansku kolonu...

Kaže i da je spreman što se tiče Srebrenice da se formira međunarodna komisija koja će utvrditi istinu, te da neće osporiti nijedan njen nalaz.

Kada je u pitanju zločin u Sjekovcu, Dodik kaže da se zaboravlja da je to jedan od prvih zločina nad srpskim narodom, da zločina nad Muslimanima u to vreme nije bilo, i da su oni na neki način teži od onih koji su se dogodili kasnije.

Navodi i da dokument o dozvoli da se privode sprske žene postoji i da postoje sudovi i tužilaštva koja ne žele da vide ta stradanja.

- Mi moramo da nastavimo da se borimo za tu vrstu istine. Nikada nisam čuo pretenzije državnog rukovodstva Srbije ni prema bilo čemu osim da se zaštite interesi srpskog naroda. Ne želimo da prihvatimo njihove laži i stereotipe kao gotovu stvar kao što je to uradio Čedomir Jovanović - rekao je Dodik.

O Jovanoviću i Srebrenici

Dodao je da nema problem sa tim da neko ode u Srebrenicu, ali da to što je uradio Jovanović on nikada neće.

- Jovanović misli da treba da se ukine RS, neka dođe meni da to priča u Banjaluku ili bilo gde u RS. On je izvan vremena i prostora, on je u suštini politički nekontrolisana navođena raketa... - rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da taj entitet ima punu podršku Srbije za stabilnost Srpske i izrazio zahvalnost premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Tomislavu Nikoliću na spremnosti da u kontinuitetu razgovaraju o svim pitanjima koja se tiču RS.

Dodik je zahvalio premijeru Vučiću što mu je, kako je rekao, omogućio da se sastane sa nemačkim ministrom poljoprivrede, koji je u Srbiju došao po nalogu kancelarke Angele Merkel.

Bio je, kazao je Dodik, to odličan sastanak i dodao da misli da treba verovati Nemačkoj da je spremna da pomogne BiH na njenom evropskom putu, a to znači, kako je rekao, i Republici Srpskoj.

2024 © - Vesti online