Petak 15.07.2016.
00:12
Lj. I. - Vesti

Čeličana na meti Brisela

Tanjug
Istragom će se baviti stručni tim koji je formiralo Ministarstvo privrede

- Stručni tim priprema neophodne podatke za istragu Evropske komisije sa kojom će se u potpunosti sarađivati kako bi se dokazalo da se nikakav navodni damping, odnosno prodaja čelika ispod tržišnih cena, nije dogodio od strane Železare Smederevo - navode iz Ministarstva.

Zbog potpunosti i tačnosti informacija, iz Ministarstva privrede dodaju da Protokol 5 i pravila o državnoj pomoći iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU nemaju nikakve pravne veze sa postupkom za antidamping koji se vodi po drugom pravnom osnovu i regulativi EU.

Srbija je u obavezi da dokaže da nije deo problema. Ukoliko bi, pak, bila neuspešna, to bi značilo da EU može da zabrani uvoz čelika iz Srbije, ili da na taj čelik stavi carinu od 25 odsto jer bi ga smatrala zapravo kineskim.

HESTIL: Ne uvozimo iz Kine

Song Sihai, direktor kompanije Hestil, veruje da je Srbija sposobna da odgovori Briselu u vezi sa antidamping pitanjima, te je poručio da ova kompanija nikada nije planirala uvoz čelika iz Kine i njegovu preprodaju u EU.
- Železara Smederevo je mali proizvođač čelika u poređenju s proizvođačima iz EU i njen udeo na tržištu EU je manji od 0,4 odsto - naveo je Sihai.

Kineska kompanija Hestil, iako nema nikakve veze sa eventualnim dampingom, mogla bi da bude žrtva kazne EU, pa sad Kinezi traže od srpske vlade da im garantuje novac za gubitke koji bi nastali sankcijama EU.

Podsećanja radi, EUROFER je optužio pet zemalja da izvoze čelik na teritoriju EU ispod cene - Srbiju, Rusiju, Iran, Brazil i Ukrajinu. Istraga će biti sprovedena za period od 1. jula 2015. do 30. juna ove godine, a u tom periodu srpskom Železarom je upravljao profesionalni menadžment tim HPK inženjering Petera Kamaraša.

 

2024 © - Vesti online