Četvrtak 14.07.2016.
16:57
Srna

"NDH je bila zločinačka organizacija: Povampirene ustaše ubijale ljude ko pse!"

youtube.com/Kanal 5 TV
Otvoreno o zločinima ustaša: Milan Bandić

Bandić je u govoru u Kerestincu, povodom 75 godina od proboja zatvorenika ustaškog koncentracionog logora, poručio da se ne mogu stavljati u istu ravan antifašizam i država koja je nastala na rasnim zakonima (NDH).

- Ne može se brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svet, koji je civilizacijski domet i preduslov slobode, sa državom koja je nastala na rasnim normama - naveo je Bandić i precizirao:

- Ovde je stradao cvet hrvatske intelektualne mladosti. Ovde su povampirene ustaše, posle proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse.

Bandić je aludirao na mnoge intelektualce toga doba koje su pobile ustaše, poput Božidara Adžije, Otokara Keršovanija, Augusta Cesareca, Ognjena Price...

On je naveo da za zločine koje je pobednička, antifašistička strana počinila u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji treba odgovarati i da se o njima mora govoriti, ali da nije moguće izjednačavati antifašizam i ustaštvo.

Bandić, koji poslednjih godina važi za desnog populističkog političara, najavljuje obnovu antifašističkih spomenika u Hrvatskoj.

- Pomagali smo da se obnovi spomenik kerestinačkim žrtvama, kao što ćemo pomoći da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj. To će biti moj prvi projekat nakon parlamentarnih izbora - poručio je Bandić.

2024 © - Vesti online