Četvrtak 14.07.2016.
13:26
Vestionline

"Ne morate odmah, već postepeno priznajte Kosovo"

Tanjug
Zašto vi Evropljani mislite da smo mi svi ludi: Dejvid Mekalister

- Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je veoma bitna i zato smo Poglavlje 35 otvorili na samom početku pregovaračkog procesa, a to poglavlje će biti zatvoreno na kraju procesa - objasnio je on.

Mekalister je rekao da EU očekuje da se odnosi Srbije i Kosova normalizuju korak po korak, a ta normalizacija na kraju mora značiti da obe strane budu u mogućnosti da koriste "sva svoja prava".

On je podsetio da dolazi iz Nemačke, zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova, ali i da u EU ima pet članica koje to nisu učinile.

- Kao izvestilac EP moram reći, s tim u vezi, da normalizacija odnosa, koja se traži, ne znači zvanično priznanje, već očekujemo da odnosi budu postepeno normalizovani - naglasio je Mekalister.

On je ocenio da je Briselski sporazum bio ogroman korak napred i da sada moramo da vidimo dalju primenu onoga što je dogovoreno.

- Neke implementacije je bilo, ali postoji prostora za napredak. Obe strane treba da daju rezultate - poručio je Mekalister i izrazio nadu da će se u dijalogu, u kojem posreduje EU, moći videti dalji veći napredak po pitanju konkretnih detalja u pitanjima kao što su energetika, telekomunikacije, most u Kosovskoj Mitrovici ili Zajednica srpskih opština.

2024 © - Vesti online