Četvrtak 14.07.2016.
12:18
Vestionline

"Ispitali ste invaziju na Irak, možete i bombardovanje Srbije"

Tanjug
Dačić traži da se preispita odluka o NATO bombardovanju 1999. godine

Dačić je rekao da Srbija želi da bude članica EU, ali da, s druge strane, mora da vodi i računa o svojim nacionalnim i državnim interesima.

- Svakako da je naš prioritet članstvo u EU, ali moramo da nađemo zajedničke imenitelje koji nas neće voditi tome da nemamo usklađenu spoljnu i unutrašnju politiku. Mislim da će veoma brzo doći vreme da se preispitaju i posle ovoga što je rekla Viktorija Nuland, mislim da je vreme i za preispitivanje onoga što je urađeno u Srbiji 1999, a ne samo u Iraku, jer ako je politika jedne zemlje bila da se 20 godina ulaže u nezavinost Kosova, onda mislim da moramo da tražimo ne samo greške u našem sistemu - rekao je on. 

- Siguran sam da će većina prisutnih reći da je Milošević kriv. Srbija je imala i ima dobru saradnju sa Haškim tribunalom, ali postoje neke stvari koje predstavljaju grubu manipulaciju, neistinu i laž, kao što je u slučaju invazije na Irak, što je utvrdila komisija u Velikoj Britaniji - dodao je Dačić.

Lažiran zločin u Račku

Prema njegovim rečima, svi dobro znaju da u kosovskom selu Račak, gde se navodno desio zločin koji je bio neposredan povod za bombardovanje SRJ, deo civila nije sahranjen na tom mestu, a kada se pitaju seljaci oni kažu da su na vojnom groblju.

- Kako su to onda ubijeni civili? - pitao je Dačić na konferenciji "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan".

- Sedamnaest godina posle bombardovanja ne možemo tek tako da kažemo da ćemo uskladiti potpuno našu spoljnu i bezbednosnu politiku, jer su u EU svi samo naši prijatelji. Moram da kažem da, nažalost, nije baš tako i to je činjenica. Mi želimo da nosimo svoj deo odgovornosti i nosimo svoj krst, ali ne možemo samo mi da budemo ti - poručio je on.

2024 © - Vesti online