Četvrtak 14.07.2016.
09:35
Tanjug, Vestionline

Rusi, hoćemo vaše pare, produžite nam rok

Tanjug
Ministarka Zorana Mihajlović želi da nastavimo da menjamo šine po Srbiji  

Mihajlovićeva je dodala da će u petak, 15. jula, biti potpisan ugovor koji je vredan 338 miliona dolara iz ruskog kredita za izgradnju novog koloseka od Stare Pazove do Novog Sada u dužini od 43 kilometra.

Ona je pojasnila da je Srbija dobila ruski kredit 2008. godine, ali da do 2013. godine nije iskorišten ni jedan dolar, a da je ukupna vrednost kredita 800 miliona dolara za obnovu železničkog saobraćaja.

Rok za korišćenje kredita je decembar 2017. godine, ali ministarka kaže da taj rok mora biti produžen i da do sada nije videla da je ruska strana govorila o promeni kamate.

- Mi smo iz tog kredita modernizovali 120 kilomretara pruge, nabavili nove vozove. Najskuplji je onaj kredit koji se ne koristi. Zašto ga nisu koristili, platili su političku cenu - rekla je Mihajlovićeva gostujući na RTS-u.

Od tog novca, kako je rekla, radi se rekonstrukcija dela pruga Beograd-Bar od Resnika do Valjeva u dužini od 77 kilometara, a vrednost radova je 80 miliona dolara.

A radimo i na granici

Govoreći o rekonstrukciji graničnog prelaza Batrovci, ministarka je rekla da radovi na obnovi završeni i da su pokazali da Batrovci mogu da budu i osvetljeni i uređeni.

- Urađen je novi robni terminal, traka za kamione, 25 novih parking mesta. Trudićemo se da to bude i bolje narednih godina, jer to je najfrekventniji prelaz - zaključila je Mihajlović.

2024 © - Vesti online