Sreda 13.07.2016.
19:23
N. Jokić - Vesti

Avramopulos nudi "ubeđivanje"

Reuters
EU izgleda ne menja ništa po pitanju izbeglica

Kao i obično, Avramopulos je pribegao frazama u kojima tvrdi da će nove mere omogućiti da se zaštite "interesi 500 miliona Evropljana, ali i više miliona tražilaca azila"(?), da će promene doprineti da se konačno primeni politika raspoređivanja izbeglica po zemljama članicama EU i to u onom broju koji te zemlje odrede.

Baš ih briga

Valja podsetiti na to da su prošle godine u ovo doba, na hiljade ljudi dnevno prelazile Egejsko more na putu za zapadnu Evropu, a da su u avgustu svi evropski funkcioneri i vlade, sa izuzetkom Grčke, ipak bili na godišnjem odmoru.

Avramopulos međutim nije novinarima konkretno odgovorio u čemu je ključna novina koja će omogućiti da se otklone prepreke koje su do sada sprečavale sprovođenje dogovorene politike raspoređivanja izbeglica po svim zemljama Unije. On je istakao da za sada, zemlje koje odbiju da primaju izbeglice, neće biti kažnjavane već će biti "ubeđivane", ali nije mogao da kaže šta sledi ako Evropska komisija ne uspe da ubedi pojedine evropske vlade da treba solidarno da primaju izbeglice.

Avramopulos je pritom ocenio da je Evropska komisija postigla, kako je rekao, "velike uspehe" na planu rešavanja izbegličke krize, jer je situacija neuporedivo bolja nego lane u ovo doba.
Jedina konkretnija izjava Avramopulosa tiče se Turske. Po njemu, dogovor sa Ankarom o izbeglicama dobro funkcioniše i Turska sve bolje ispunjava uslove za ukidanje viznog režima.

U izveštaju o izbegličkoj krizi i novim zakonima o azilu, Avramopulos nije ni spomenuo napetu situaciju na srpsko-mađarskoj granici. On nije komentarisao politiku istočnih i srednjeevropskih članica Unije, na čelu sa Mađarskom, koje su hermetički zatvorile svoja vrata za izbeglice i rekao da nije upoznat sa sadržajem mađarskog referenduma najavljenog za oktobar.

 

2024 © - Vesti online