Četvrtak 14.07.2016.
04:15
D. Dekić - Vesti

Jure profit na silovanom detetu

A. Čukić
Bitka za tiraž pretvorila medijsku scenu u krvožednu arenu sa čijih tribina odjekuje nemar države

Osim na kršenje profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu i grubog vređanja dostojanstva žrtve, njene porodice i javnosti, on je ukazao i na povredu više zakona od kojih neki predviđaju i zatvorske kazne. Zbog analize zločina koja očitava da mediji imaju pristup istražnim radnjama, Šabić je pokrenuo nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarsvu policije, najavivši da bi isto mogao da uradi i u odnosu na Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Lešinari gaze preko mrtvih

Srđan Stanarević (49) čiji je rođak jedva preživeo masakr u Žitištu, umro je posle žučne prepirke sa novinarem željnim novih informacija i senzacija. To, međutim, nije zaustavilo tabloide da nastave gaženje preko leševa. Koliko se daleko otišlo u slučaju ubistvu male Anđeline govori ne samo objavljeni snimak uoči zločina na kojem se ubica igra s decom, već i naslovi "Silovao sam je i mrtvu", "Zver svesno probila utrobu detetu", "Zaklaćemo monstruma"...

- Jadan je taj tiraž koji se pravi nad silovanom devojčicom - poruka je predsednika skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meha Omerovića koji smatra da su tabloidi ponovo ubili žrtvu.

- Kakvi su ljudi postali ako mislimo da će objavljivanje detalja iz istrage o tome kako je monstrum i mrtvu silovao trogodišnju devojčicu, kako joj je pocepao utrobu povećati tiraž i doneti zaradu - istakao je Omerović i pitao uredništva i vlasnike novina da li senzacionalizmom i krvoločnošću doprinose prevenciji nasilja nad decom.

On je apelovao na medije i policiju da deluju po profesionalnim i etičkim normama. Udruženja novinara ističu da je stravičan događaj iskorišćen za nadmetanje u senzacionalizmu, čime je najgrublje povređeno dostojanstvo žrtve, a šira javnost ozbiljno uznemirena. Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović tabloide vidi samo kao vrh ledenog brega, a kako ističe, odgovornost je, pre svega, na vlasti i institucijama, odnosno uništavanju institucija.

- Skandalozno je ponašanje Ministarstva kulture i informisanja, koje aktivno podržava devastaciju profesije i promociju neukusa, skandalozno je ponašanje tehničkog premijera koji vodi istu takvu, tabloidnu politiku, skandalozno je to što postoje novinarska udruženja koja ovakav način izveštavanja proglašavaju legitimnim i skandalozno je ponašanje raznih drugih institucija - kazao je Sejdinović u izjavi za naš list.

2024 © - Vesti online