Četvrtak 14.07.2016.
00:14
Đ. Barović - Vesti

Hrvatima spomenik, Srbima zaborav

Tanjug
Hrvatsko-nemačka veza: Josip Juratović i Aleksandar Vučić

Ovo je zaključak sastanka Vučića sa predstavnicima udruženja pravnika "Vukovar 1991" koji je organizovao i kome je prisustvovao poslanik Bundestaga Josip Juratović.

- Premijer Srbije obećao je da će preduzeti sve da se zločinci otkriju i da se srpsko pravosuđe oko toga aktivira - izjavio je za HRT predstavnik udruženja Zoran Šangut. On je najavio da će već u septembru biti omogućeno svim logorašima i članovima njihovih porodica dolazak u Stajićevo, gde će položiti vence i zapaliti sveće.

Odšteta za žrtve

Savo Štrbac tvrdi da je nakon presuda za Loru 1, Medački džep i Gospić, država Hrvatska platila odštetu svim Srbima za koje je ustanovljeno da su bili žrtve ratnog zločina. - Ne vidim zašto se to ne bi dogodilo i u Srbiji, ako se takav ratni zločin dokaže - kaže Štrbac.

Šangut je kazao da je ovo bio prvi puta da je neko od najviših zvaničnika Srbije primio predstavnike nekog udruženja iz Hrvatske a da je sastanak iniciran iz Bundestaga i posle susreta Vučić - Kitarović. Hrvatski mediji tvrde da je dogovoreno i plaćanje ratne odštete za sve one koji su tokom rata bili u srpskim zatvorima u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu i Beogradu.

Za direktora Veritasa Savu Štrpca jedina "nova vest" je što je predstavnike hrvatskog udruženja primio mandatar za premijera Srbije.

- Na ovome Hrvati već dugo insistiraju. Zatvore poput Lore ili Kerestinca nazivaju konačištima za zarobljenike, a srpske zatvore koncentracionim logorima. Posle odbijanja tužbe Hrvatske za genocid u okviru koje je bila i ratna odšteta, nema govora o tome da će Srbija bilo šta platiti po tom osnovu. Možda do toga dođe u privatnim parnicama i u slučajevima kada se dokaže ratni zločin - ističe Štrbac.

Ucene i demanti

Da će Zagreb nastaviti da uslovljava Srbiju pri otvaranju poglavlja za članstvo u EU potvrdili su šef diplomatije Miro Kovač i ministar branitelja Tomo Medved koji su to obećali veteranima tvrdeći da Srbija neće moći da primenjuje nad oko 300 optuženih Hrvata zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ. Međutim, v. d. srpskog tužioca za ratne zločine Milan Petrović tvrdi suprotno. - Taj zakon će se primenjivati sve dok se ne izmeni ili ne bude prestao da važi - rekao je Petrović.

Reagujući na inicijativu da se u Stajićevu podigne spomen-obeležje hrvatskim žrtvama Miodrag Linta, član skupštinskog odbroa za dijsporu podseća da je u Vukovaru pre početka rata ubijeno 120 Srba, a da je bivši gradonačelnik Željko Sabo odbio zahtev predstavnika Srba da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje srpskim žrtvama.

Savo Štrbac smatra da treba dozvoliti podizanje spomen-obeležja ubijenima svugde gde se to zatraži, ali da je suština da se procesuiraju odgovorni za te zločine, i to na svim stranama.

- Posle inicijative Udruženja pravnika iz Vukovara u Srbiji, očekujem da će se na isti način založiti i u Hrvatskoj da se rasvetli sudbina nestalih Srba, ali i procesuiraju odgovorni za brojne zločine nad Srbima koji su više od 20 godina neistraženi - ističe Štrbac.

2024 © - Vesti online