Sreda 13.07.2016.
11:40
nezavisne.com, Vestionline

BiH od četvrtka na crnoj listi EU!

Tanjug
Ne ispunjavaju obaveze...

Kako je ovom portalu potvrđeno u Službi za odnose sa javnošću Evropske komisije, EU će objaviti listu zemalja u skladu s preporukama Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). Iako nisu zvanično hteli da potvrde da li će i BiH biti na toj listi, " Nezavisnim" je rečeno da će EU samo zvanično usvojiti listu koju je 24. juna ove godine na svoju internet stranicu postavio FATF, a na kojoj se nalazi i BiH.

Osim BiH, na listi se nalaze Avganistan, Irak, Laos, Sirija, Iran, Uganda, Gvajana, Vanatu i Jemen. Od BiH se očekuje da usvoji izmene u sedam ključnih oblasti.

Prva se odnosi na harmonizaciju krivičnog zakona u delu sankcionisanja finansiranja terorističkih organizacija. Druga se odnosi na stvaranje legalnog okvira za oduzimanje imovine stečene za sprovođenje terorističkih aktivnosti. Dalje preporuke odnose se na uspostavljanje nadzora međunarodnih finansijskih transakcija, na implementiranje mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma za nevladine i neprofitne organizacije.

Dalje, kako je istaknuto, potrebne su mere za kontrolu konverzije stranih valuta, kao i usvajanje procedura u čitavoj zemlji za oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je "Nezavisnim" da je Savet ministara zatražio od parlamenta BiH da se po hitnoj proceduri usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca, što je, kako je on istakao, i učinjeno u oba doma bh. parlamenta. Dodao je da je ispunjavanje uslova važno zato što je to uslov za aktiviranje kandidature za članstvo u EU. 

2024 © - Vesti online