Petak 15.07.2016.
12:30
S. Ban

Velika sibirska eksplozija

wikimedia.org/Evgeniй Leonidovič Krinov
Procenjuje se da je u eksploziji 1908. godine stradalo 60 miliona stabala (Foto: Arhiva)

Prilikom eksplozije su stabla u krugu od oko 30 kilometara uništena i spaljena, a prozori i vrata u 65 kilometara udaljenom mestu su popucali. Procenjuje se da je događaj obuhvatio područje od oko 2.000 kilometara kvadratnih i uništio 60 miliona stabala. Eksploziju su registrovale i seizmološke stanice širom Evroazije.

U nekim mestima je podrhtavanje tla bilo jednako snažno kao zemljotres jačine 5 stepeni Rihterove skale. Osim toga, pojavila se i fluktuacija u atmosferskom pritisku, koja je bila dovoljno jaka da je uočena čak u Velikoj Britaniji. Tokom sledećih dana, noćno nebo u Aziji i Evropi je bilo osvetljeno tako da su ljudi u Londonu mogli da čitaju novine po tom svetlu. Prema nekim teorijama, to se desilo zbog svetla koje je prošlo kroz čestice leda na visokoj nadmorskoj visini.

Delo vanzemaljaca?

Postoje razne teorije o ovom događaju, pa čak i one koje su hipotetičke prirode ,a govore o tome da je reč o antimateriji koja je pala iz svemira. Ili, još fantastičnije, da su vanzemaljci uništili meteor koji je pretio da uništi planetu Zemlju.

Zbog burnog razdoblja u kome je tada Rusija bila, prvi istraživači na mesto nesreće su stigli tek 20 godina kasnije. Na njihovo iznenađenje, nisu naišli ni na kakav krater, već samo na ostatke uništenog i spaljenog drveća. Takođe, nije zabeleženo nikakvo zračenje.

Postoji nekoliko teorija o ovom događaju. Moguće je da je na zemlju pala mala kometa koja je bila sazdana od leda i praha, pa je potpuno izgorela ulaskom u atmosferu nakon čega nije ostavila nikakav krater. To se uklapa u događaj, naročito zbog svetlećeg neba koje je bilo vidno iznad Evrope.

Druga teorija pretpostavlja da je u pitanju meteor koji je eksplodirao pet kilometara iznad tla, pa zbog toga nije napravio krater. Neke ekspedicije su pronašle jako prisustvo nikla i iridijuma na tom području, koji su, inače, prisutni u meteorima ali mogu biti i vulkanskog porekla, pa to ništa ne dokazuje. Ipak, ova teorija je, među naučnicima, najpopularnija jer je njena verovatnoća najveća. Bilo kako bilo, do danas, nije naučno objašnjeno šta se, zapravo, tada desilo.

 

2024 © - Vesti online